mooiste wijndomeinen

Wijn proeven wordt nog net iets leuker als je het kan doen in een prachtig kader. Wij selecteerden de tien mooiste wijndomeinen in Frankrijk, Italië en Spanje.

Het wijntoerisme is al verschillende jaren aan een flinke opmars bezig. En die wijnliefhebber wil vandaag heus wel iets meer zien dan de klassieke wijnkelder met betonnen of inox tanks en rijen houten vaten waar de wijn ligt te rijpen. Wijntoerisme is vandaag “wijnbeleving” geworden. De voorbije jaren werd door wijnproducenten dan ook fors geïnvesteerd in architecturale hoogstandjes, vaak ontworpen door architecten met wereldfaam. Tien van de mooiste wijndomeinen om op jouw bucketlist te plaatsen.

10. Antinori nel Chianti Classico, Bargino, Toscane, Italië

mooiste wijndomeinen

 

Markies Antinori is een begrip, niet alleen in Toscane maar wereldwijd. De man die zowat in zijn eentje Toscane op de wereldkaart gezet heeft. Vandaag staat de 26e generatie aan het hoofd van het wijnbedrijf. En die besloot om een futuristisch nieuw wijnhuis te bouwen in het hart van de Chianti Classico. In oktober 2012 werd dit pareltje officieel ingehuldigd. Het staat voor het verleden, het heden en de toekomst van de Antinori familie.

Het gebouw is een ontwerp van architect Marco Casamonti, lid van de ‘Toscana Wine Architecture’: “We hadden vooral oog voor het landschap en de omgeving. Het wijnhuis verdwijnt als het ware in de wijngaarden en is op afstand nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Alsof we twee inkepingen in het Toscaanse landschap gemaakt hebben. Blikvanger is de immense draaitrap die de drie verdiepingen van het gebouw verbindt”. Naast het wijnhuis is er ook een restaurant en een museum.

www.antinori.it

9. Marques de Riscal, Elciego, Rioja, Spanje

mooiste wijndomeinen

 

Dit impressionante gebouw smeekt om opgenomen te worden in de lijst van mooiste wijndomeinen. Het ligt in de Rioja Alavesa, het Baskische deel van deze beroemde wijnregio. Wijn wordt hier reeds gemaakt sinds 1850 maar het is vooral het hotel, daterend uit 2006, dat in het oog springt en het centrale gedeelte vormt van wat Marquès de Riscal omgedoopt heeft tot “Ciudad de Vino” of wijnstad.

Het Spaanse Château van de 21e eeuw noemen ze zichzelf. Ontworpen door de Amerikaans-Canadees architect Frank Gehry die ook al het Guggenheim museum in Bilbao op zijn palmares staan heeft. Naast de kelders telt dit uitzonderlijke gebouw ook een toprestaurant, een hotel met 61 kamers, een spa, en tal van sportfaciliteiten.

www.marquesderiscal.com

8. Bodegas Baigorri, Logroño, Rioja Alavesa, Spanje

 

Bodeags Baigorri werd ontworpen en gebouwd door de Baskische architect Iñaki Aspiazu. Zijn opdracht? Een gloednieuwe en hyperfunctionele wijnkelder bouwen die zo weinig mogelijk impact had op het landschap. Iñaki ontwierp een futuristische koepel die boven de wijngaarden uitsteekt en dat enkel dienst doet als ontvangstruimte. De kelder verdween in de grond tot 6 verdiepingen diep!

Een technisch hoogstandje want hierdoor worden de wijnen gevinifieerd volgens het principe van de zwaartekracht. Op het gelijkvloers worden de druiven geperst, op de onderste verdieping liggen ze te rijpen. Het rondpompen van most en wijn is voortaan overbodig. Al even indrukwekkend is het restaurant dat gebouwd is op de vatenkelder en voor een schitterend uitzicht zorgt.

www.bodegasbaigorri.com

7. Petra Winery, Suvereto, Toscane, Italië

mooiste wijndomeinen

 

Een ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta, die eerder al het museum voor hedendaagse kunst in San Francisco gestalte gaf, en ingeplant in het prachtige landschap van de Maremma, nabij de Toscaanse kust en het oude dorpje Suvereto.

Het domein is 300 ha groot waarvan een derde met wijngaarden beplant zijn. Het gebouw steekt tot 150 meter onder de grond en de kelders werden in tunnelvorm aangelegd. Ook al opmerkelijk: het dak van de winery, op uitzondering van het cirkelvormige centrale gedeelte, is volledig beplant met wijngaarden zodat het immense gebouw perfect in het landschap geïntegreerd is.

www.petrawine.it

6. Bodega Sommos, Barbastro, Somontano, Spanje

mooiste wijndomeinen

 

Bodega Sommos is één van de toonaangevende wijndomeinen in de appellatie Somontano in Aragón. Het geheel telt 350 ha wijngaarden verdeeld over 5 domeinen. De naam Sommos bestaat pas sinds 2015. Het is de doorstart van Bodega Irius dat in 2012 overkop ging.

In Barbastro ontwierp de Spaanse architect Jesús Marino Pascual, die ook al in Rioja Bodegas Darien voor zijn rekening nam, een hypermoderne maar milieuvriendelijke wijnkelder. Een gebouw dat 6 verdiepingen telt zodat de wijnen gevinifieerd worden volgens het principe van de zwaartekracht en dat voor het grootste gedeelte onder de grond weggestoken steekt.

Het is één van de meest geavanceerde wijnkelders ter wereld, voorzien van alle technologische snufjes. In de vatenkelder werkt er nog één opzichter, de andere arbeidskrachten zijn …. robots!

www.bodegasommos.com

5. Château la Croizille , Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Emilion, Frankrijk

mooiste wijndomeinen

 

In de lijst van mooiste wijndomeinen mag een Belgisch tintje niet ontbreken. Château La Croizille is eigendom van de Gentse familie De Schepper die ook al meer dan 60 jaar het Château Tour Baladoz bezit. La Croizille, gekocht in 1996, is gelegen op één van de hoogste puntjes van de Saint-Emilion Grand Cru appellatie. En net die hoogte bracht de familie op het idee om een gloednieuwe wijnkelder te bouwen die uitkijkt op de 6 ha omringende wijngaarden.

Binnen werd gekozen voor “Modern Art”. Een functionele vatenkelder maar vooral een indrukwekkende proefruimte opgetrokken in glas en waar heel wat kunstwerken geëxposeerd worden.

www.chateaulacroizille.com

4. Château Cheval Blanc, Saint-Emilion, Frankrijk

mooiste wijndomeinen

 

Wereldberoemd kasteel met Premier Grand Cru Classé-status, voor de helft eigendom van onze landgenoot  Baron Albert Frere, dat voor de bouw van zijn nieuwe vinificatie- en vatenkelder beroep deed op de Franse architect Christian de Portzamparc, die ook al de Franse Ambassade in Berlijn en het Hergé museum in Louvain-La-Neuve ontwierp. Indrukwekkend hoe de chai in het landschap werd geïntegreerd en het dak als een golvende sculptuur omringd wordt door de 37 ha wijngaarden.

Binnenin werd gekozen voor eivormige cuves voor de vergisting van de wijnen en een cirkelvormige vatenkelder waar de wijnen liggen te rijpen.

www.chateau-cheval-blanc.com

3. Bodegas Portia, Burgos, Ribera del Duero, Spanje

mooiste wijndomeinen

 

Portia, geopend in oktober 2010, werd ontworpen door het Britse architectenbureau Foster & Partners met hoofdzetel in Londen. Het is het icoondomein van de Faustino groep, een gigant in Castilla y León. Foster & Partners kan flink wat adelbrieven voorleggen. Zo realiseerden ze onder meer de gloednieuwe terminal op London Heathrow, de internationale luchthaven van Beijing en de metro van Bilbao.

Bij het ontwerp stond het evenwicht tussen staal, hout, beton en glas centraal. Volgens de architecten werd gekozen voor “een driepuntige ster als symbool voor moderniteit en toekomst”. Al even indrukwekkend is het restaurant dat te midden van de vatenkelder werd ingeplant.

www.bodegasportia.com

2. Delas Frères, Tain l’Hermitage, Rhône, Frankrijk

mooiste wijndomeinen

 

Delas Frères is in 1835 opgericht door Charles Audibert en Philippe Delas. Reeds in 1879 had het wijnhuis een wereldwijde reputatie en won het in Sydney de eerste gouden medailles. Dit voorjaar werd de gloednieuwe wijnkelder geopend, een ontwerp van de in Parijs gevestigde architect Carl Fredrik Svenstedt, die eerder al Domaines Ott Château de Selle in de Provence vorm gaf.

Volgens de architect is de nieuwe wijnkelder “gebouwd om te strelen en aan te raken. De vormgeving en de gebruikte materialen laten niemand onberoerd”. Svenstedt werkte met zandsteen uit de Provence om deze unieke gevel te bouwen. De zandsteenblokken zijn een halve meter dik en vormen de geribbelde gevel van 8 meter lang en 7 meter hoog. Het gesteente is bovendien poreus en dat zorgt voor perfecte klimatologische omstandigheden voor het vinifiëren en rijpen van de wijn. Vanop het dak krijg je een schitterend zicht over de wijngaarden.

www.delas.com

1. Bodegas Ysios, Guardia, Rioja, Spanje

mooiste wijndomeinen

 

Ysios, eigendom van wijngigant Domecq, werd ontworpen door de wereldberoemde Spaanse architect, Santiago Calatrava, die o.m. de luchthaven van Bilbao en het treinstation van Luik-Guillemins op zijn visitekaartje staan heeft. Wie nog maar een blik op dit unieke gebouw werpt, snapt meteen waarom dit één van de mooiste wijndomeinen in Europa is. De architect werd geïnspireerd door de rijen eikenhouten vaten waar de wijn ligt in te rijpen.

Het golvende dak, bestaande uit aluminium en ceder, is door de reflectie van de zon een oogverblindend spektakel en werd knap geïntegreerd aan de voet van de Sierra de Cantabria bergketen. Voor het binnenste gedeelte koos Calatrava voor een avant-gardestijl. Ysios is een eerbetoon aan twee Egyptische wijngoden, Isis en Osiris.

www.bodegasysios.com

Vorig artikelHier wil je dit najaar logeren: 7 boomhutten en cabanes in het bos
Volgend artikelBlauwpoort, jouw onderduikadres in de Westhoek