Zo maak je jouw uitstapjes spannender

Door de coronacrisis mogen we enkel vlak bij huis wandelen, lopen of fietsen. Weinig variatie? Saai? Hoeft niet! Met deze tips maak je die korte uitstapjes een pak avontuurlijk.

Geef je uitstapjes een bestemming

Wandel, loop of fiets ergens naartoe. Dat doel kan heel eenvoudig zijn: de kerk van een naburige gemeente, een dikke boom midden in het bos, de verlaten school van de kinderen… Maak een foto van je bestemming en leg zo een hele collectie aan. Toerist in eigen gemeente!

Speel postbode

Schrijf een brief of kaartje naar een geliefde die je nu niet kunt bereiken of laat je kinderen een tekening maken, en beweeg je vervolgens naar een postbus die een pak verder staat dan de bus waar je gewoonlijk je brieven in dropt. Woont je bestemmeling binnen fiets- of wandelafstand? Dan kan je de brief of tekening zelf in zijn of haar brievenbus gaan steken.

Vertrek op een heuse safari

Terwijl wij het begin van de lente noodgedwongen vooral binnen doorbrengen, duwen de eerste warme zonnestralen dieren en planten massaal uit hun kot. Vogels zijn druk in de weer met hun nest, allerlei vreemde insecten laten zich zien en bomen dragen prachtige bloesems. Hou je ogen open voor al die natuurpracht en neem een verrekijker, natuurgids of fototoestel mee. Noteer welke dieren je hebt gespot en registreer je waarnemingen op waarnemingen.be.

Plogging: maak je buurt mooier

Bij plogging is het de bedoeling dat je tijdens een wandel- of looptocht afval verzamelt en dat na afloop in de vuilnisbak kiepert. Grijpstokken, handschoenen en fluohesjes kun je gratis bestellen via Mooimakers.be. Vuilniszakken voor zwerfvuil zijn dan weer gratis te verkrijgen bij je gemeente. De gratis applicatie WePlog voegt nog wat extra spelelementen toe aan je opruimtocht!

Wandel of fiets een hartje

Kijk eens aandachtig naar een kaart van je buurt: er staan zeker heel wat kleine weggetjes op waar je nooit eerder kwam. Je kan ook een routeplanner zoals RouteYou gebruiken om op voorhand je route uit te stippelen. Gevorderden in het routeplannen kunnen zelfs route-kunst maken: terwijl je in beweging bent, maak je een tekening op de kaart. Wat denk je bijvoorbeeld van een hartje voor de zorg? Een smartphoneapplicatie zoals Strava registreert je route, waarna je de tekening op sociale media kan delen.

Maak een alfabettocht

Noteer alle letters van het alfabet op een blad papier en neem een pen mee. Noteer wat je ziet en probeer van elke letter iets te spotten. Het A-larm van een B-randweerwagen bijvoorbeeld. Lukt het je om het complete alfabet te vullen? Leuk voor een portie qualitytime met de kids – en zo heb je meteen die moeilijke letter ingevuld!

Ga op beren- of kunstjacht

Heel populair op dit moment: ga met je kinderen op zoek naar knuffelberen die andere gezinnen in de voortuin of achter een raam hebben geplaatst. Er is nu ook een versie voor volwassenen: kunstenaars wordt gevraagd om een eigen kunstwerk aan het raam te tonen, en te registeren via deze Google Maps-kaart.

Vorig artikelKlassiekers met een reisbestemming in de hoofdrol
Volgend artikelHou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen