boekentips

Lezen in tijden van corona. Eindelijk meer tijd om in een boek te duiken. Om weg te dromen bij mooie verhalen en knappe bestemmingen. Dit zijn onze boekentips!

La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer

Italië, Genua

Het boek

‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer is een meermaals bekroonde succesroman waarin de auteur zelf de hoofdrol speelt. De titel is Italiaans voor de hoogmoedige, de bijnaam van Genua, waar Pfeijffer in 2008 zijn stek vond. Het vuistdikke boek vertelt het verhaal van de geëmigreerde schrijver zelf, die er op zoek gaat naar inspiratie. ‘La Superba’ wordt door literatuurliefhebbers gebruikt als een alternatieve stadsgids.

De Arbeiderspers, € 12,50

De setting

Het Genua van Pfeijffer is een ruige, ondoorgrondelijke en labyrintische havenstad, waar het krioelt van de gedesillusioneerde types. Een kleurrijk doolhof bevolkt door alcoholisten, hoeren en travestieten, authentieke Genuezen, sjacherende Marokkanen, Senegalese dealers en Roemeense bloemenverkopers.

Mijn kinderjaren in de Provence, Marcel Pagnol

Frankrijk, Provence

Het boek

De gevierde Zuid-Franse schrijver en cineast haalt in ‘Mijn kinderjaren in de Provence’ herinneringen op aan zijn jeugd. Met veel hartverwarmende humor en een snufje nostalgie beschrijft hij de zomervakanties van zijn kinderjaren in de Provençaalse heuvels, aan het begin van de vorige eeuw. Samen met zijn boezemvriend Lili haalde hij kwajongensstreken uit en maakte hij het idyllische Zuid-Franse landschap onveilig.

De Geus, € 20,99

De setting

De kleine Marcel ravotte godganse dagen in de garrigue, tussen de jeneverbessen, de pijnbomen en de cistusrozen. Daar, in dat aards paradijs aan de voet van de Garlaban, ‘begon de sprookjeswereld en ik voelde hoe in me een liefde ontstond die voor het leven zou zijn’. Je kunt de cicaden horen zingen en je ruikt de bedwelmende geur van de tijm, de lavendel en de rozemarijn.

De geniale vriendin, Elena Ferrante

Italië, Napels

Het boek

‘De geniale vriendin’ is het eerste deel van de vierdelige reeks Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Het boek ging wereldwijd meer dan tien miljoen keer over de toonbank en werd verfilmd tot een succesvolle tv-serie. De Ferrante-fever groeide intussen uit tot een ware epidemie. De schrijfster, van wie de echte identiteit overigens onbekend is, vertelt het verhaal van twee vriendinnen, Lenù en Lila, die in de jaren 50 opgroeien in een volksbuurt van Napels.

Wereldbibliotheek, € 22,50

De setting

De buurt waar de kinderen wonen, wordt niet bij naam genoemd, maar wordt zo gedetailleerd beschreven dat iedere Napolitaan ze feilloos herkent als Rione Luzzatti, een verloederde wijk achter het station. In de voetsporen van Lenù en Lila verkennen we de straten van Napels. De stad in de schaduw van de Vesuvius is de echte hoofdpersoon. Er worden zelfs Ferrante-tours georganiseerd.

Zes maanden in de Siberische wouden, Sylvain Tesson

Rusland, Siberië

Het boek

Sylvain Tesson ging in het ruige Siberië op zoek naar ruimte, stilte en rust. De Franse wereldreiziger trok zich een half jaar lang terug in een blokhut van drie bij drie meter aan het Bajkalmeer, op 120 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, en hield er een dagboek bij. ‘Zes maanden in de Siberische wouden’ werd een overdonderend succes.

De Arbeiderspers, € 12,50

De setting

Siberië is niet meteen een gewilde vakantiebestemming. Het Aziatische deel van Rusland is synoniem met goelags, onherbergzaamheid en bittere koude. Wat doet een mens daar in een blokhut bij een gemiddelde buitentemperatuur van -30 °C? Het ongerepte natuurschoon bewonderen, hout hakken, vissen, wandelen, thee slurpen en een boekje lezen bij de kachel. Heel af en toe komt er een plaatselijke visser of boswachter op bezoek en dan wordt er menige liter wodka weggewerkt.

De acht bergen, Paolo Cognetti

Italië, Val d’Aosta

Het boek

De elfjarige Pietro brengt met zijn ouders de zomers door in een bergdorpje in Val d’Aosta. De stadsjongen uit Milaan sluit er vriendschap met Bruno, die voor de koeien zorgt. De twee jongens maken eindeloze wandelingen in de bergen, langs verlaten huizen en oude molens. Paolo Cognetti schreef met ‘De acht bergen’ een liefdesverklaring aan het berglandschap uit zijn jeugd. De roman, die zijn internationale doorbraak betekende, was een jaar lang niet uit de bestsellerslijsten weg te branden.

De Bezige Bij, € 20,99

De setting

Ideaal voor wie de gezonde berglucht van de Val d’Aosta wil opsnuiven. Het boek speelt zich af in het gehucht Grana, of Graines, een plaatsje in de Noord-Italiaanse Alpen. Centraal staat het imposante berglandschap met zijn glasheldere beken, ijskoude meren en alpenweiden, waar koeienbellen vrolijk klingelen. ‘De acht bergen’ is een ode aan de vriendschap, een verdwijnende manier van leven en een ongerepte natuur die langzaam maar zeker ten onder gaat.

De schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafón

Spanje, Barcelona

Het boek

In 2001 veroverde Carlos Ruiz Zafón de lezende wereld met ‘De schaduw van de wind’. De roman begint op een ochtend in 1945, wanneer de boekhandelaar Sempere zijn zoon Daniel meeneemt naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. De jongen mag een boek uitkiezen. Dat vormt het startpunt van een reeks spannende avonturen en ingenieuze intriges barstensvol romantiek en geheimzinnigheid. 35 miljoen verkochte exemplaren later lokt deze onverbiddelijke bestseller nog steeds horden toeristen naar Barcelona, waar je begeleide Zafón-wandelingen kunt maken.

Signatuur, € 19,95

De setting

De Catalaanse hoofdstad is meer dan een decor, het is de eigenlijke protagonist van de roman. En het mooie is: je kunt er zo in binnenstappen. De geschiedenis begint en eindigt op het Kerkhof der Vergeten Boeken, een mysterieuze plek in de Barrio Gótico in Barcelona. In de Calle Santa Ana zou de boekhandel van de familie Sempere moeten liggen en ook de lijst met werkelijk bestaande eet- en drinkadressen is indrukwekkend.

Woeste hoogten, Emily Brontë

Engeland, Yorkshire

Het boek

‘Woeste hoogten’ – oorspronkelijk ‘Wuthering Heights’ –  vertelt van de onmogelijke liefde van de weesjongen Heathcliff en de rijke Catherine, overbekend van films, televisieseries en het gelijknamige liedje van Kate Bush. Het verhaal van liefde, haat en wraak speelt zich af in de woeste natuur van het 19de-eeuwse Yorkshire.

Athenaeum, € 9,99

De setting

Deze onsterfelijke klassieker werd geschreven in Haworth, een mooi oud dorpje in het hart van Noord-Engeland. Tijdens haar tochten over de onherbergzame heide van het graafschap West-Yorkshire deed Emily Brontë de nodige inspiratie op. “Dit is beslist een prachtige streek!” roept verteller Lockwood uit in het begin van de roman. “Volgens mij had ik nergens anders in Engeland een plek kunnen vinden die zo volstrekt van het hemelse gewoel verstoken is.”

Istanbul. Herinneringen en de stad, Orhan Pamuk

Turkije, Istanbul

Het boek

Het hele oeuvre van Orhan Pamuk is een liefdesverklaring aan zijn geboortestad. In ‘Istanbul. Herinneringen en de stad’ tekende de Turkse Nobelprijswinnaar, telg uit een rijke Ottomaanse familie, zijn jeugdherinneringen op.

De setting

De steegjes en achterafbuurten van het Istanbul van Pamuk zijn doortrokken van weemoed. Het dagelijks leven wordt er beheerst door hüzün, een gevoel van wanhoop, verdriet en hopeloosheid. Dat heeft alles met het onverwerkte verleden en de ondergang van de Ottomaanse glansperiode te maken.

 

Vorig artikelOok autosector ligt zo goed als stil
Volgend artikelZo maak je jouw dagelijkse tochtjes spannender