Heel wat Belgen staan niet zo positief tegenover slim rekeningrijden. Slechts 1 op de 10 denkt dat het de files zal oplossen, zo blijkt uit een VAB-onderzoek. Maar hoe zal dat rekeningrijden precies in zijn werk gaan en zal het voor jou financieel voordelig of nadelig zijn?

Wat is slim rekeningrijden?

Bij rekeningrijden betaal je per kilometer die je met je wagen aflegt. Het deeltje ‘slim’ betekent dat het bedrag dat je moet betalen afhankelijk is van het moment waarop je rijdt en de plaats waar je rijdt. Zo zullen de spitsuren en waarschijnlijk ook de drukke wegen duurder zijn. Waarschijnlijk, want de exacte voorwaarden zijn nog niet bekend.

Hoe werkt het?

Over het verkeersnet zullen portalen geplaatst worden die meten wanneer je er langs rijdt en wanneer je een bepaald traject weer verlaat. Bij vrachtvervoer gebeurt de detectie nu al via een kastje in de vrachtwagen. Dat zou bij auto’s op dezelfde manier kunnen, of er kan door de overheid gekozen worden voor een systeem met nummerplaatherkenning, zodat extra apparatuur aan boord niet nodig is.

Wat zal rekeningrijden kosten?

Als het slim rekeningrijden de files moet gaan beperken, dan moet de prijs hoog genoeg zijn, zo blijkt uit onderzoek. Veel specialisten denken dat een impact pas mogelijk is vanaf 14 eurocent per kilometer. Het is nog niet bekend wat de prijs in Vlaanderen zou zijn.

Wanneer zal het ingevoerd worden?

Er is nog geen concrete datum voor de invoering van het slim rekeningrijden. Het zal sowieso niet gebeuren tijdens de huidige legislatuur, die nog tot 2019 loopt.

Vorig artikel48u in Dubrovnik
Volgend artikelIn Vervoering: Saab 96