8 goedkope citytrips Europa Dubrovnik

Dubrovnik wordt ook wel de ‘parel van de Adriatische Zee’ genoemd. En dat blijkt niet overdreven.

Dag 1

9u – Lokrum

Zoek de rust op en neem in de oude haven van Dubrovnik het bootje naar het eiland Lokrum. Aan boord kom je in Kroatische sferen met de muziek van een mannenkoor dat vol pathos vast twelve points zou krijgen op het Songfestival. Wandel op Lokrum in de dankbare schaduw van de bomen, waag een duikje in zee of geniet op de rotsen van de zon.

13u30 – Het oude Dubrovnik

Dé blikvanger van Dubrovnik is de oude stad, al meer dan 35 jaar Unesco-werelderfgoed. Zodra je de toegangspoort achter je laat, ontluikt een spectaculair decor. Geen wonder dat de makers van ‘Game of Thrones’ en ‘Star Wars’ hier hun camera’s lieten neerstrijken. Om elke hoek schuilt een ontdekking, zoals het Dogenpaleis of het Franciscanenklooster met z’n eeuwenoude apotheek. De mooie binnenplaats met zuilengalerij biedt rust in de stadsdrukte. Aan de zeezijde plakt de Buza Bar tegen de rotsen. Hier geniet van je van een cocktail met zeezicht terwijl jonge waaghalzen in zee springen.

Tip Bezoek het centrum in de namiddag. ’s Morgens kan het onaangenaam druk worden door de vele cruisepassagiers.

16u30 – Stadsmuur

Een wandeling over de stadsmuur is een must. De tocht van twee kilometer bevat duizend trappen. Schoenen met enige grip zijn geen luxe. Dat voor m’n neus een Britse toerist op flipflops onderuit gaat en de wandeling hinkend moet verderzetten, is het mooiste bewijs.

citywallsdubrovnik.hr

18u – Panoramisch uitzicht vanop de Srđ

Neem de kabelbaan naar de top van de Srđ. Vanop 412 meter hoogte heb je een panoramisch uitzicht. Bij zonsondergang baadt de stad in een rode gloed. Bovenop de berg vind je ook een museum gewijd aan de recente burgeroorlog. Met talloze foto’s houden de Kroaten de herinnering levend.

dubrovnikcablecar.com

20u – Chique dineren

Dineren in stijl terwijl een pianist ‘Strangers in the Night’ uit zijn vleugelpiano tovert, kan in Posat. Een tikje duurder, maar de bediening en de kwaliteit zijn dan ook navenant.

Uz Posat 1 – posat-dubrovnik.com

Dag 2

10u – Ston

In Ston, een uurtje van Dubrovnik, staat de langste stadsmuur van Europa. Je kunt de hele 5,5 kilometer te voet afleggen of je beperken tot een stukje rond de stad. Aan de voet van de muur ligt een oude zoutmijn die nog steeds in werking is.

ston.hr

13u – Mljet

Vanuit Prapratno brengt de ferry je naar Sobra, op het eiland Mljet. Er gaan ook boten vanuit Dubrovnik rechtstreek naar Polače. Het eiland is 37 kilometer lang, maar heeft nog geen duizend inwoners. Wie stilte wil, zit hier goed. In de haven van Sobra proef je in restaurant Lanterna de lokale specialiteit kozji sir iz ulja, een harde geitenkaas gemaakt door oude dametjes.

jadrolinija.hr

15u – Nationaal Park

Het eiland herbergt ook Nationaal Park Mljet. In Polače huur je fietsen om door het park te trekken. Aan de rand van het grote meer neem ik het bootje naar het eiland van de Heilige Maria, al sinds het begin van de twaalfde eeuw de thuis van een Benedictijnenklooster. Er hangt een sacrale rust in de lucht. Je begint spontaan te fluisteren als je hier aan wal gaat.

np-mljet.hr

Tip

In Kroatië zijn zandstranden schaars. Vaak moet je vanaf de rotsen de zee in. Waterschoenen zijn dan ook aan te raden.

Praktisch

Erheen Brussels Airlines vliegt tot eind oktober 3 keer per week naar Dubrovnik. brusselsairlines.com

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het Grand Vila Argentina Hotel, vlak aan de kust en op wandelafstand van de oude stad. adriaticluxuryhotels.com

Munteenheid Kroatische kuna (HRK)

Verplaatsen Dubrovnik is klein en dus kun je alles makkelijk te voet doen. Voor uitstapjes kun je vaak beroep doen op georganiseerde boottripjes, of je neemt een huurwagen.

Goed verzekerd Vergeet je VAB-Reisbijstand niet.

Toeristische informatie tzdubrovnik.hr

Vorig artikelBelgen geloven niet dat slim rekeningrijden de files oplost
Volgend artikelHoe werkt rekeningrijden en wat zou het kosten?