Word rijlesgever bij VAB-RijschoolWim Kempenaers

Leerlingen opleiden tot verantwoorde chauffeurs, zegt dat jou wel iets? Misschien is dat de wending die jouw professionele carrière nodig heeft. Op dinsdag 26 oktober organiseert VAB-Rijschool een online infosessie (zie kader). Mahmut en Heidi gingen de uitdaging alvast aan en schoolden zich om tot rijlesgever.

Ben je toe aan een nieuwe professionele start? Als je graag met mensen werkt, geduldig bent en een maatschappelijke meerwaarde wil bieden, dan is het beroep van rijlesgever misschien iets voor jou. VAB-Rijschool is steeds op zoek naar rijlesgevers. Steeds meer jongeren halen namelijk hun rijbewijs via de rijschool, omdat hun ouders niet voldoende tijd of geduld hebben, of omdat leerlingen meer vertrouwen hebben in de professionaliteit van een rijschool om iets belangrijks als autorijden aan te leren.

Heidi stapte onlangs in het traject van VAB-Rijschool om een brevet te halen waarmee ze rijles mag geven. Na 25 jaar in de verpleegkunde wilde ze andere professionele horizonten opzoeken. “Ik wilde graag met mensen blijven werken. Bovendien heeft dat idee om rijlesgever te worden altijd in mijn hoofd gezeten, maar mijn ouders waren er destijds niet zo voor te vinden. Nu heb ik toch doorgezet en ben ik aan de opleiding begonnen. Het leek mij een mooie uitdaging om ertoe bij te dragen dat jongeren verantwoordelijke en goede chauffeurs worden. Het is dus vanuit een sociaal engagement dat ik voor deze job koos”, vertelt ze. Heidi zit midden in de opleiding en heeft het theoretische gedeelte net achter de rug. Ze is klaar om aan haar stage te beginnen.

Eerst de theorie, daarna op stage

Mahmut zit al een stap verder. Hij heeft de opleiding afgerond is nu aan de slag bij VAB-Rijschool. Eerder toevallig begon hij na te denken over het beroep van rijlesgever. “Mijn vrouw leerde autorijden met de rijschool en haar lesgever bleek een oude schoolvriend te zijn. Ik was nieuwsgierig naar hoe hij instructeur was geworden, dus we raakten aan de praat. Hij vertelde hoe zo’n opleiding eruitziet en kort daarna schreef ik me in om aan het traject te beginnen. Momenteel combineer ik lesgeven nog met een andere job, maar binnenkort ga ik fulltime aan de slag als rijlesgever.”

Mahmut: “Ik haal er ongelooflijk veel voldoening uit als mijn leerling na de opleiding op een verantwoordelijke manier de weg op kan.”

Naast een brok theorie bestaat de opleiding voor een groot deel ook uit stages. Iets waar Heidi alvast naar uitkijkt. “Het is al lang geleden dat ik mijn eigen opleiding volgde bij de rijschool, nu kan ik zien hoe dat is geëvolueerd. Ik was destijds trouwens van de eerste keer geslaagd, dus ik hoop dat dat bij mijn opleiding tot rijinstructeur ook zo is”, lacht ze. “Ik vind de hele opleiding tot nu toe al heel interessant. Zelfs het onderdeel techniek was heel leerzaam. Als ik nu in m’n eigen auto zit en ik duw de koppeling in, dan denk ik: ah ja, onder de motorkap gebeurt nu dit. We worden goed begeleid bij VAB-Rijschool. Ik kan met altijd met mijn vragen bij iemand terecht, ook nu de lessen online verlopen door de coronamaatregelen.”

Geduld is van groot belang

Of ze tips hebben voor mensen die hun carrière ook een andere wending willen geven? Waar moet een goede lesgever volgens hen aan voldoen? “Je moet geduldig en gedreven zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben”, adviseert Mahmut. “Je moet beseffen dat elke persoon anders is en dus ook je aanpak telkens een beetje aanpassen. Je kunt niet van elke leerling verwachten dat zijn of haar verkeersinzicht meteen heel goed is. Sommigen hebben daar wat meer tijd voor nodig en die moet je hen gunnen.”

Heidi: “Geduldig zijn is een belangrijke eigenschap. Een rijlesgever weet hoe hij iets op een rustige manier moet aanleren en wordt niet meteen boos als het niet lukt.”

Ook Heidi hamert op geduld als belangrijke eigenschap. “Dat ontbreekt weleens wanneer je met je ouders leert autorijden. Een rijlesgever weet hoe hij iets op een rustige manier moet aanleren en wordt niet meteen boos als het niet lukt. Als de leerling iets niet onder de knie krijgt, herhaal je het nog eens. Lukt het na de tiende keer nog niet, dan legt je het gewoon een elfde keer uit.”

Voorbeeldfiguur

Moet je een autoliefhebber zijn om rijlesgever te worden? Mahmut lacht. “Je moet natuurlijk graag met de auto rijden, maar je hoeft zeker geen autofreak zijn. Een rijinstructeur moet vooral een voorbeeldfiguur zijn, zowel tijdens de les als daarbuiten.” Hebben ze de juiste keuze gemaakt met hun carrièrewending? Zowel Heidi als Mahmut beaamt dat. “Ik heb ondertussen al heel wat leerlingen leren rijden. Ik vind het fijn om met verschillende leeftijdscategorieën en lagen van de bevolking in contact te komen. Ik haal er ook ongelooflijk veel voldoening uit als mijn leerling na de opleiding op een verantwoordelijke manier de weg op kan.”

Hoe verloopt het traject om rijlesgever te worden?

Om rijles te mogen geven, heb je een brevet nodig. Heb je dat al in je bezit? Dan kun je meteen solliciteren bij VAB-Rijschool. Nog geen brevet? Geen nood! VAB-Rijschool geeft zelf opleidingen om zo’n brevet te behalen. Mensen leren autorijden is een hele verantwoordelijkheid en dus is zo’n opleiding best intensief, al is dat voor wie echt gemotiveerd is om rijinstructeur te worden geen afknapper.

  1. Wie twijfelt, kan eerst een online infosessie volgen om pas daarna te beslissen om de opleiding al dan niet te volgen. De volgende infosessie gaat door op dinsdag 26 oktober van 18u30 tot 20u. Interesse? Stuur een mail naar vorming@vabrijschool.be om een plaats te reserveren tijdens één van de infosessies.
  2. Beslis je ervoor te gaan, dan start je met de vooropleiding. Die bestaat uit drie luiken: een cursus over de wegcode, rechtspraak en wetgeving rijbewijs, een introductie in automechaniek en elektriciteit en een opleiding theoretische en praktische methodiek. Al die delen kun je bij VAB-Rijschool volgen, in coronatijden ook weer online.
  3. Het examen leg je af bij de overheid, zodat er een onafhankelijke instantie over je kennis oordeelt.
  4. Ben je geslaagd, dan start je aan je stage. Die duurt 300 uur. Doe je dagelijks 8 uur stage, dan ben je na een kleine twee maanden rond. Daarna geef je een modelles en als die goed beoordeeld wordt, dan kun je aan de slag als rijinstructeur bij VAB-Rijschool.
  5. Als rijlesgever heb je veel vrijheid. Je kunt het beroep voltijds uitvoeren of combineren met een andere job. Ook wie op pensioen is, kan nog rijlesgever worden.

Meer weten over de opleiding? Surf naar vabrijschool.be/word-rijlesgever.

Vorig artikelMinder defecte autoverlichting dankzij nieuwe technologie
Volgend artikelEinddatum reizen naar Verenigd Koninkrijk met identiteitskaart bekend