trends bij elektrische fietsenFoto's: Wim Kempenaers

Elektrische fietsen ondergingen de afgelopen jaren een ware metamorfose. Wat zijn de belangrijkste evoluties en trends bij elektrische fietsen? We vroegen het aan Mike Defresne, lid van de jury van de VAB-verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ die als fietsexpert ook schrijft voor e-bike-news.com.

Betere actieradius

De batterijen op elektrische fietsen werden alsmaar beter. Je kunt er nu vlotjes dubbel zo veel kilometers mee afleggen dan pakweg tien jaar geleden. Hoewel de batterijen groter zijn, wegen ze niet meer. Die evoluties zijn deels gedreven door merken als Tesla. De kennis die zij hebben opgebouwd, sijpelt ook door naar de fietswereld.

Betere connectiviteit

Eén van de meeste opvallende trends bij elektrische fietsen is dat sommige fietsen rijdende computers worden. Via bluetooth staan ze in connectie met apps op je smartphone voor bijvoorbeeld hartslagmeting of navigatie. Bij sommige merken is de smartphone zelfs niet meer nodig en is de navigatie ingewerkt in de fiets zelf. Fietsen worden ook slimmer. Zo beschikken sommigen over functies die een fiets automatisch in ecomodus schakelt wanneer de batterij bijna leeg is. Veel consumenten zijn vragende partij voor gps-tracking, zodat je je fiets kunt terugvinden als hij gestolen is. Alleen geven procureurs maar zelden de toelating aan politiediensten om effectief een huis te betreden waar een gestolen elektrische fiets zou staan.

Vaarwel ketting

De traditionele ketting wordt steeds vaker vervangen door flexibele riemen. Die bestaan al een jaar of vijf, maar het is opvallend dat ze recent een grote opmars hebben gekend. Zo’n riem gaat heel lang mee en moet je niet smeren. Hij kan gemakkelijk 20.000 tot 30.000 kilometer lang zonder onderhoud. Nog een voordeel is dat je broekspijpen nooit meer vuil worden van de smeerolie.

 

 

Bredere banden en schijfremmen

Vroeger waren fietsbanden drie centimeter breed, nu is dat eerder vijf centimeter. Dat is vooral comfortabeler. Schokken, door putten in de weg, kunnen zo beter worden opgevangen. Bredere banden hebben op dat vlak meer effect dan vering op het voorwiel. Ook schijfremmen zijn ondertussen standaard geworden. Elektrische fietsen waren vroeger vooral populair in Nederland. In zo’n vlak land zijn remblokjes wel voldoende. Maar nu elektrische fietsen ook zijn doorgebroken in heuveligere landen en zwaarder zijn, hebben ze betere remmen nodig om tot stilstand te komen.

Het oog wil ook wat

Elektrische fietsen werden stijlvoller door meer en meer elementen, zoals de kabels, te integreren in het kader. Daar waar de batterij vroeger bijna altijd aan de bagagedrager zat, wordt die nu bij heel veel fietsen mee geïntegreerd in het frame. Daardoor zijn ze ook moeilijker te stelen en ervaren heel wat gebruikers de fiets als stabieler wanneer de batterij in het midden zit. Het nadeel van al die ingewerkte onderdelen is natuurlijk dat het voor fietsenmakers lastiger sleutelen is wanneer er iets stuk is.

 

 

Automaat en ABS

De trend die eraan zit te komen zijn fietsen die automatisch schakelen. Je moet niet meer zelf van verzet veranderen, de fiets doet dat voor jou op basis van de snelheid, de trapfrequentie en sensoren die de hellingsgraad meten. Ook ABS voor fietsen is in opmars. Dat zorgt ervoor dat voorwiel en achterwiel op dezelfde manier remmen.

Communiceren met auto’s

Sommige merken zetten in op chips die kunnen communiceren met auto’s. Als die ook de juiste technologie aan boord hebben, dan kunnen autobestuurders gewaarschuwd worden voor de aanwezigheid van fietsers. Alleen weet ik niet of dat zo’n goede evolutie is. Niet alle fietsen zullen zulke chips hebben en het kan ertoe leiden dat autochauffeurs daardoor minder op fietsers gaan letten, omdat ze ervanuit gaan dat hun auto hen wel waarschuwt.

Tip

Net een nieuwe elektrische fiets gekocht of ga je er binnenkort eentje kopen? Met een VAB-Fietsverzekering is je nieuwe aankoop meteen beschermd tegen schade of diefstal. 

 

Lees ook

Dit zijn de beste elektrische fietsen van 2021

Hoe vervoer je een elektrische fiets met de auto?

Hoe onderhoud je de batterij van een elektrische fiets het best?

Elektrisch fietsen? Even wennen!

Vorig artikelVoor het eerst op reis met een motorhome? Dit moet je weten!
Volgend artikelOostende, tussen hip en schip