tankdop links of rechts tankenFoto: Shutterstock

Bij sommige auto’s moet je aan de linkerkant tanken, bij andere aan de rechterkant. Hoe komt het dat een tankdop links of rechts kan zitten?

Het trucje om te weten waar de opening van je brandstoftank zit, kennen de meesten wel. Op de brandstofmeter wijst het pijltje naar of hangt de slang aan de kant van de tankdop. Maar waarom zit die tankdop bij de ene auto links en bij de andere rechts? Daarvoor moeten we meestal terug naar de oorsprong van het merk. Of de tankdop links of rechts zit heeft namelijk te maken met aan welke kant van de weg er in het land van oorsprong wordt gereden. Zo zullen de meeste Europese merken de tankdop aan de rechterkant hebben, terwijl auto’s uit Azië de tankdop heel vaak aan de linkerkant hebben, omdat daar vaak links wordt gereden. Dat was zo omwille van het gemak en de veiligheid. Stond het stuur links, dan zat de dop rechts, zodat je bij het openzwaaien van de deur aan de bestuurderskant niet meteen tegen de pomp zou knallen. Ook was het veiliger om de dop dan rechts te zetten, zodat je rustig kon tanken aan de kant waar geen verkeer voorbijraasde.

De logica is verdwenen

Die algemene regel is ondertussen wat achterhaald. Zo kan het zijn dat een merk uit een land waar rechts wordt gereden de tankdop toch links plaatst, omdat de afzetmarkt van dat merk zich vooral in landen bevindt waar links wordt gereden. Daarnaast maken heel wat merken ondertussen ook deel uit van een internationale groep of wordt er internationaal samengewerkt, waardoor de logica van de links/rechts theorie vaak overhoop wordt gegooid. Zo was de allereerste Citroën C4 Aircross eigenlijk een omgebouwde Mitsubishi ASX. Mitsubishi komt uit Japan, waar links wordt gereden, en dus zat de tankdop bij de Europese Citroëns toch aan de linkerkant. Al zijn er ook voorbeelden waarbij die logica niet gevolgd wordt en zelfs binnen merken zijn er verschillen. De Peugeot 208 heeft de dop links, terwijl grotere broer 308 de dop rechts heeft.

 

Lees ook

Waarvoor dienen die zwarte bolletjes op je voorruit?

Mag je autorijden met slippers?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Zo moet je een parkeerschijf correct gebruiken!

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Vorig artikelDe helft van de buitenlandse boetes komt uit Frankrijk
Volgend artikelDe Renault 5 Alpine, krachtpatser op vier wielen