Renault 5 AlpineFoto's: Wim Kempenaers

De Renault 5 Alpine is een hot hatch avant la lettre. Ofwel een kleine auto met heel wat vermogen. En die zal Danny nooit meer verkopen.

De Franse vlag

“Mijn broer zette de trend en kocht in 1978 als eerste een Renault 5, een Alpine. Daarna volgenden twee van mijn zussen, nog een broer en ikzelf. Er waren dus vijf familieleden met een Renault 5. Die van mijn broers waren wit en rood, de mijne blauw. Zo stond de Franse vlag op onze oprit. Ik heb de mijne indertijd verkocht om een Clio Williams te kunnen kopen. Daar heb ik nu veel spijt van. Maar goed, ik was jong en moest iets verkopen om iets anders te kunnen kopen. Op dat moment zag ik de waarde van de Renault 5 nog niet in.”

 

 

Twintig jaar onder het stof

“Er werden meer dan vijf miljoen exemplaren van de Renault 5 gebouwd, maar daar blijven er niet veel van over. Ze zijn weggeroest of opgereden. Opnieuw eentje vinden was dus niet eenvoudig. Ik wilde niet zomaar een Renault 5; het moest een Alpine Turbo zijn. Bij voorkeur opnieuw in het blauw, mijn lievelingskleur. Helaas heb ik die niet gevonden. Deze stond toevallig bij een garagist in de buurt. Die had hem ooit overgenomen van een klant die bij hem een nieuwe had gekocht. De auto heeft twintig jaar lang stof vergaard in een hoekje.”

Deze Renault 5 Alpine Turbo heeft 110 pk. Je kunt aan het rode licht al eens winnen van iemand.

Helemaal origineel

“Ik heb de carrosserie helemaal uit mekaar gehaald om te kijken hoe hij in mekaar zit en of er onderhuids mankementen waren. Dat heb ik van mijn broer geleerd. Hij werkt in een garage, maar sleutelde thuis ook geregeld aan wagens. Ik hielp hem daar weleens mee. Een Renault 5 heeft ondertussen geen geheimen meer voor mij. Mijn exemplaar is nog helemaal origineel, van de lak en de zetels tot de velgen. Alleen het rode streepje heb ik vervangen. De originele lijnen hadden hun beste tijd gehad.”

 

 

Krachtige pk’s

“Toen hij weer volledig in goede staat was, ben ik de auto gaan tonen aan de vorige eigenaar. Hij was heel enthousiast om hem nog eens te zien. Ik wist ook te achterhalen wie de eerste eigenaar was, maar die man is ondertussen al overleden. Deze Alpine Turbo heeft 110 pk. Je kunt aan het rode licht al eens winnen van iemand. Ik vind die pk’s wel leuk om eens stevig op te trekken, maar niet om te racen. Ik ben geen hardrijder.”

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelWaarom zit de tankdop links of rechts?
Volgend artikelNieuw gecombineerd verkeerslicht voor voetgangers en fietsers