speelstraatFoto: Shutterstock

Tijdens vakantieperiodes of op de jaarlijkse Buitenspeeldag worden sommige wegen weleens omgetoverd tot speelstraten. Maar wat is een speelstraat en welke verkeersregels gelden er?

Waar moet een speelstraat aan voldoen?

Een speelstraat kan enkel worden aangevraagd bij de gemeente voor een straat die in een woonzone ligt, waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt en waar geen openbaar vervoer door rijdt. Bovendien moeten ook de omliggende straten bereikbaar blijven en moeten voldoende bewoners akkoord gaan met de inrichting van de speelstraat.

Hoe herken je een speelstraat?

De straat is binnen vaste tijdstippen voor de complete breedte van de weg voorbehouden voor spelende kinderen. Als de straat is afgesloten met het verkeersbord C3 (witte cirkel met rode rand, verboden toegang) en het onderbord met ‘speelstraat’, dan moet je je met de auto aan bepaalde verkeersregels houden. In zo’n straat hebben kinderen en voetgangers immers voorrang op alle andere weggebruikers.

Welke regels gelden in een speelstraat?

Elke goede chauffeur weet dat hij altijd en overal moet oppassen voor spelende kinderen. In een speelstraat gelden daarrond echter nog meer specifieke regels. Enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en mensen met een vergunning mogen met hun voertuig door de straat rijden. En dat moet je stapvoets doen. Verder moet je met je auto de doorgang vrijhouden voor de voetgangers en spelende kinderen, hen voorrang verlenen en indien nodig stoppen. Je mag met de auto dus niemand hinderen of in gevaar brengen. Wie zich niet aan de regels in een speelstraat houdt, begaat een verkeersovertreding van de derde graad en riskeert een verkeersboete van 174 euro.

Lees ook:

Je kind leren fietsen zonder vallen: 11 tips

De belangrijkste verkeersregels in een schoolomgeving

Help, mijn kind gaat (voor het eerst) met de fiets naar school!

Previous articleGa jij mee op reportage naar Zuid-Tirol?
Next articleLes Cabanes d’Ostende, verse eitjes inclusief!