Roelstoelvakantie in het Kaunertal in OostenrijkFoto's: Jens Mollenvanger

Een rolstoelvakantie in de Oostenrijkse bergen kan wel degelijk. Vanja en Eddy trokken naar het Kaunertal, een regio in Tirol die zich sinds een tiental jaar toelegt op het rolstoeltoerisme.

Een tocht naar impressionante vergezichten

Bergtochten doen met een rolstoel? Daar zorgt de Swiss-Trac voor, een apparaat dat je aan je rolstoel kunt koppelen. Met z’n krachtige batterijen en stevige bandjes zorgt het voor de nodige tractie op bergpaden. Mits een goede oog-handcoördinatie en een zekere armkracht heb je de bediening ervan verrassend snel in de vingers. Zo kun je moeiteloos een deel van de tocht naar de Verpeilspitze maken, een 3425 meter hoge mastodont. Aan de top geraken alleen bergbeklimmers, maar het Adlerblick en Bergwerksblick, twee mooie uitzichtpunten over het Kaunertal, zijn zeker haalbaar. Wie zo’n Swiss-Trac liever niet gebruikt, kan beide platformen trouwens ook bereiken met de auto. Is de Swiss-Trac helemaal opgeladen, dan is ook de Verpeilhütte bereikbaar. In deze berghut kun je iets eten en drinken voordat je weer afdaalt. Je kunt ook langzaam met je wagen de berg oprijden tot aan de laatste parking en van daaruit de weg naar de hut met de Swiss-Trac afleggen.

 

Kaas van hoog niveau

Met de auto geraak je makkelijk aan het rolstoelvriendelijke restaurant Falkaunsalm. In de aanpalende boerderij wordt traditionele Oostenrijkse kaas gemaakt. Hier, op 1965 meter hoogte, zwaait Elisabeth de plak. Met haar 24 lentes leidt deze Sennerin de kaasmakerij in goede banen. Zestig koeien die overdag grazen op de bergflanken leveren de melk. De meeste blijven in de buurt van het pad, maar sommige rassen zijn avontuurlijker in hun zoektocht naar goed gras. Drie soorten kaas maakt men in de boerderij; in het restaurant kun je een plankje bestellen om ze allemaal te proeven. Probeer ook eens een Holundersaft, een drankje op basis van vlierbloesemsiroop.

 

Zigzaggend bergop

De Karlesjoch is een impressionante berg die 3113 meter hoog rijst. Beneden ligt het Gepatschspeicher-stuwmeer, waarin het smeltwater wordt omgezet in groene elektriciteit. Bij Café Seepanorama drink je in alle rust een kopje koffie met uitzicht op het meer voordat je naar de top klimt. (Let op, voorbij het stuwmeer wordt de weg betalend wegens privébezit.) Geniet van een prachtige autorit: je slingert over de Gletscherstraße, die met z’n 29 haarspeldbochten kronkelend omhoog kruipt en prachtige panorama’s biedt op het stuwmeer en de gletsjer die tussen de bergen komt piepen.

 

Koffie op 3000 meter

Bovenaan de Gletscherstraße wacht een skistation waar je een rolstoelvriendelijke kabellift kunt nemen. Voor rolstoelgebruikers wordt de lift even stilgelegd, zodat je zonder tijdsdruk kunt binnenrijden. De deuren zijn ruim en de bankjes klappen omhoog om te zorgen voor voldoende plaats. Eens boven, adem je de frisse berglucht in. Op de bergkam loopt een rode lijn: Oostenrijk aan de ene kant, Italië aan de andere. In een klein hutje huist een koffiebar, weliswaar enkel in juni en augustus. Het water moet namelijk in grote bidons met de kabellift omhoog en later op het jaar bevriest het.

 

Struinen door een natuurpark

Aan het Naturparkhaus Kaunergrat kun je opnieuw een Swiss-Trac reserveren. Van hieruit vertrekken een aantal mooie wandelingen, waarvan je de meeste met de rolstoel kunt doen. Het Mohlerpad bijvoorbeeld, dat via loopplanken over een oud turfgebied leidt. Deze wandeling kun je ook zonder Swiss-Trac afleggen. Aan het Naturparkhaus ligt eveneens een toegankelijk platform dat je een mooi uitzicht op de bergen voorschotelt.

Zoet smikkelen

De met de auto bereikbare Gogles Alm ligt hoog op een berg en biedt vanop het terras een werkelijk prachtig panorama. Trakteer jezelf op de typische Kaiserschmarrn, een zoetigheid die nog het meest lijkt op een dikke, in stukken gesneden pannenkoek, geserveerd met appelmoes of vruchtenjam.

Wil je het hele verhaal van Vanja en Eddy lezen? Lees hier de uitgebreide reportage.

Tip

Wist je dat VAB in België ook bijstand verleent aan wie gebruikmaakt van een rolstoel of scootmobiel? Lees er meer over op vabrolstoelbijstand.be.

Rolstoelvakantie in Tirol praktisch

Erheen Met de wagen rijd je vanuit Antwerpen zo’n 850 kilometer tot het Kaunertal. Het Oostenrijks snelwegvignet kun je verkrijgen bij VAB. Leden ontvangen € 2 korting.

Overnachten Vanja en Eddy verbleven bij Haus Renate in Kaunertal. Het pension is helemaal rolstoelvriendelijk. In de ontbijtruimte staat het buffet bijvoorbeeld wat lager opgesteld, zodat rolstoelgebruikers makkelijk alles zelf kunnen nemen. Haus Renate beschikt over zes aangepaste appartementen voor twee tot negen personen.

Activiteiten Bij de toeristische dienst van Kaunertal en Naturparkhaus Kaunergrat in Fließ kun je het Rolli Roadbook afhalen. Daarin staan tal van wandelingen en activiteiten die rolstoelvriendelijk zijn. Een Swiss-Trac kun je huren bij Naturparkhaus Kaunergrat om te gebruiken in het natuurpark. Ook bij Haus Renate kun je een Swiss-Trac aanvragen (gedeeld met andere hotels en dus op basis van beschikbaarheid). Om de Swiss-Trac te hanteren is het nodig om een bepaalde armkracht te hebben en ook je oog-handcoördinatie moet goed zijn.

Goed verzekerd Met een VAB-Reisbijstand geniet je hele gezin een zorgeloze vakantie voor. Met de optie ‘voertuig buitenland’ kun je tijdens je vakantie ook rekenen op pechbijstand voor je wagen.

Toeristische informatie kaunertal.com

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2023: deelnemers categorie elektrisch
Volgend artikelGetest: Nissan Ariya