72u in Malta, dit mag je niet missen

Eeuwige zon, een wilde culturele erfenis van ridders en edellieden, een multiculturele keuken en een natuur die je nu eens naar adem doet happen en dan weer tot rust brengt. Van Malta naar Gozo en terug.

Dag 1

 

9u – Valetta, Europa’s kleinste hoofdstad

Dé startplek om Valletta, Europa’s kleinste hoofdstad, te verkennen, is aan de Triton-fontein op Freedom Square. Wandel door de moderne toegangspoort naar de hoofdstraat Republic Street, voorbij het hyperfuturistische parlementsgebouw en het controversiële openluchttheater Pjazza Teatru Rjal dat uit de ruïnes van de Royal Opera herrijst. De fontein, het parlement en het theater zijn alle drie van de hand van architect Renzo Piano. 

10u – Privétuin voor ridders

De Upper Barrakka Gardens was ooit een privétuin voor ridders, maar is vandaag publiek toegankelijk. En maar goed ook, want de plek schotelt je een geweldig panorama voor over ­de Grand Habour, schouwtoneel voor zowel Hollywoodfilms als brute oorlogen. Spectaculaire kerken, paleizen en forten prijken aan de horizon. Gigantische cruiseschepen liggen voor anker naast kleurrijke gondola’s.

13u – Op de koffie

Caffe Cordina was in de 18de eeuw een van de allereerste koffiehuizen op Malta. Binnen kun je nog een glimp opvangen van het oude paleis waarin de confiserie huist. Proef vooral hun cannoli, de typisch cilindervormig gebakjes gevuld met ricotta, amandelen en honing!

15u – Verdwalen in kleine straten

Zwerf door de geografisch aangelegde straten van de kleine stad, langs de barokke herenhuizen met kleurrijke deuren en typische balkons. De immer feestelijk gedecoreerde winkelstraat Merchants Street lijkt vanuit het centrum pal in zee te lopen! Evenwijdig ligt Strait Street (Strada Stretta), tot midden 20ste eeuw de ‘speelstraat’ voor Engelse en Amerikaanse militairen. Vandaag is het een gezellige uitgaansbuurt met (jazz)bars en live concertjes.

19u – De gondola van Malta

Aan de haven maak je voor 2 euro de oversteek met een dghasja, een traditionele Maltese gondola, naar Birgu, Senglea en Cospicua, de ‘3 cities’ die het uitzicht van de Grand Harbour mee bepalen. Voor een paar euro extra doet de watertaxi er een rondje bovenop en vaar je langs de talrijke zwemspots aan de kades. Maltezen zoeken er verkoeling in de schaduw van de gerenoveerde fortificaties. Stap af aan Dockyard Creek, de fotogenieke haven van Birgu en verken de drie landtongen te voet.µ

20u – Dineren met uitzicht op de baai

Doe zoals de locals en ga pas laat dineren. Restaurant Gululu in St. Julian’s, op een kleine 10 kilometer van Valetta, ligt pal aan de oever van het schilderachtige Spinola Bay. In het licht van de ondergaande zon bestellen we een ftira, een Maltese pizza én erfgoed sinds 2019.

22u – The Palace Hotel

The Palace Hotel ligt in hartje Sliema, een vrij recent ontwikkelde stad tussen St. Julian’s en Valletta en dus behoorlijk uniek op Malta. Je kijkt uit op een aantal kerken die zich ’s morgens in koor laten horen. Voor alles waar we de Maltezen de goden dankbaar zijn, zoals de uitroeiing van de pest, staat wel ergens een gebedshuis. Wie weet binnenkort ook een coronakapel?

Dag 2

 

9u – Met de veerboot naar Gozo

Je hebt Malta niet helemaal gezien zonder voet aan wal gezet te hebben van het groenere en rustigere dochtereiland Gozo. Met de veerboot vanuit Ċirkewwa ben je na een dik halfuur in Mgarr, de haven van Gozo. Een retourtje met de ferry kost € 4,75.

10u – Victoria, hoofdstad van Gozo

Op Gozo leiden alle wegen naar hoofdstad Victoria, die de Maltezen liever bij haar oude naam noemen: Rabat. Op een heuvel prijkt de Cittadella. In de oude citernen zit nu een museum en je kunt bijna volledig rondom de dikke stenen omwalling wandelen, met uitzicht over de nauwe straatjes en pleintjes in de stad. Instamoment!

12u – Een echte Maltese lunch

In de schaduw van de Cittadella ligt Ta’Rikardu, een authentiek restaurantje met een hemels dakterras. Op ons bord een Maltese lunch: geiten- en schapenkaas (ġbejna) geserveerd met brood, tomaten, kappertjes en olijven. De kaas komt in soorten: vers (fris en mild van smaak), gedroogd (verrassend pittig) en gepekeld in azijn en peper. Niet enkel de kaas, ook de ravioli en de wijn maakt boer Rikardu zelf.

14u – Artisanale producten

Fan van lokale ambachten? In het Ta dbiegi Crafts Centre zie je locals aan het werk terwijl ze allerlei artisanale producten maken van kant en wol tot metaal en aardewerk. Een must is het handgeblazen Gozo glaswerk in typische metallic tinten.

16u – Zoutwinning

In Xwejni op Gozo kun je de meer dan 350 jaar oude én nog werkende zoutpannen zien. Over 3 kilometer langs de kust liggen ze fotogeniek gehouwen in het kalksteen. Bij vloed loopt het zeewater in de bassins, de zon en wind doen de rest. In één van de gaten in de kalkstenen rotsen opende een familie van lokale zoutwinners hun shop.

20u – Zien en gezien worden

Terug op Malta gaan we in Sliema op verkenning langs The Strand en Tower Road, hippe strandboulevards met een kosmopolitische vibe die doen denken aan steden als Singapore of Barcelona. Vanaf Tower Road kun je langs het water helemaal tot in St Julian’s Bay wandelen, langs bars en bankjes, keurige bloemperkjes, moderne wolkenkrabbers en platformen met uitzicht over de Valletta skyline.

Dag 3

 

6u – Rise and shine

De zonsopgangen op Malta zijn ronduit mag-ni-fiek. Het loont de moeite om eens wat vroeger uit bed te stappen.

9u – Het leven van een visser

Die kleurrijke bootjes in je reisgids? Veel kans dat je naar Marsaxlokk kijkt, de vissersstad beroemd voor zijn traditionele dghasja die langs de brede kade aangemeerd liggen. De boten zijn niet willekeurig gekozen: elke haven heeft haar eigen kleurencombinatie en de ogen op de boeg beschermen de zeevaarders tegen kwade geesten. Op zondag is er markt langs de kade, een heerlijke chaos van vissers die er hun verse vangst aanprijzen.

13u – Magische grot

In de pittoreske baai van Wied iz-Zurrieq voeren kleine motorboten toeristen op en af naar enkele grotten langs de steile, grillige kust. De grootste grot, de Blue Grotto, dankt haar naam aan de algen in het water die voor een magische azuurblauwe schijn zorgen. Je betaalt 8 euro voor een boottocht naar de grotten. Wie meer tijd heeft, kan een kajak huren.

16u – Lokaal aperitief

Apertief o-clock! We kunnen niet naar huis voor we de lokale en recent cocktail geprobeerd én goedgekeurd hebben. De Kinnie Spritz is een mix van de zure sinaasappelsmaak van Aperol Spritz met de kruidentinten van Kinnie, de meest gedronken frisdrank van Malta. Een bitterzoet afscheid van een buitengewoon mooi eiland. Saħħa, santé!

Malta praktisch

Erheen Air Malta vliegt tot en met oktober vier keer per week heen en terug van Brussel naar Malta.

Coronamaatregelen Klik hier voor de huidige coronamaatregelen in Malta.

Toeristische informatie visitmalta.com

Goed verzekerd op reis

Reis zorgeloos naar Malta met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 94 voor een heel jaar of € 118 voor het hele gezin.

Vorig artikelRoadtrip Nedersaksen: cultuur, natuur en avontuur
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2022: deelnemers categorie tot € 22.000