VAB Gezinswagen van het JaarWim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2020. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

Audi Q2

Audi Q2

De Audi Q2 profileert zich als een compacte SUV met een premium uitstraling en bijzonder verzorgde afwerking. Deze Audi heeft een gemakkelijke in- en uitstap en gunstige verhouding tussen buitenafmetingen en interieurruimte. Onder de motorkap steekt een 1.0-liter driecilinder benzine met 116 pk.

Citroën C5 Aircross

Citroen C5 Aircross

De designers kozen voor dezelfde stijl als die van de andere recente Citroëns. Qua rijstijl verrast deze SUV met een vliegend-tapijt-gevoel. De C5 Aircross is een volwaardige vijfzitter met een driedelige achterbank, waarvan elk deel apart kan neergeklapt en verschoven worden.

Ford Focus Clipper Active

Ford Focus Clipper

De nieuwe Ford Focus ging vorig jaar met de prijzen aan de haal. Dit jaar probeert hij zijn titel te verlengen, maar dan in de Active-versie. De Active ziet er iets avontuurlijker uit en kreeg een verhoogde ophanging. Zijn twee rijmodi ‘slippery’ en ‘trail’ dienen respectievelijk voor een gladde en mulle ondergrond. De deelnemende auto is een Clipper, een break, met een 1.0-liter benzine met 125 pk.

Hyundai Kona Hybrid

Hyundai Kona

Deze full hybrid wordt aangedreven door een benzinemotor en elektrisch ondersteund om zo het brandstofverbruik te drukken. Opladen aan het stopcontact hoeft dus niet, want de (kleine) batterij wordt opgeladen tijdens het remmen. Nadeel is dat hij nooit echt 100% elektrisch kan rijden. Toch zet hij zet fraaie verbruikscijfers neer.

Mazda CX-30

Mazda CX-30

Technisch is de CX-30 nauw verwant met de Mazda3, maar hij onderscheidt zich door een verhoogde ophanging, een groter ruitoppervlak en stoere wieluitsparingen. Onder de motorkap schuilt de spectaculaire Skyactiv-X motor, die de voordelen van een diesel met die van een benzine combineert.

Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX

Deze compacte SUV van Mitsubishi kreeg net een facelift. Visueel valt vooral het hertekende front op, dat nu gelijkenissen vertoont met de andere modellen uit het gamma. Tegelijk introduceert Mitsubishi een nieuwe 2.0-liter benzine, die gecombineerd kan worden met een manuele vijfbak of een CVT.

Nissan Juke

Nissan Juke

Ook de nieuwe Juke zweert bij een excentriek uiterlijk. Grote velgen zijn standaard, net als ledverlichting rondom. In vergelijking met zijn voorganger is er vooral achteraan meer beenruimte en werd de koffer meer dan 20% ruimer. Het laadvolume bedraagt nu 422 liter. Onder de motorkap vinden we een 1.0-liter benzine met 117 pk.

Seat Leon

Seat Leon

Een klassieker onder de middenklassers. Onderhuids is hij nauw verwant met de Volkswagen Golf, maar qua design heeft hij duidelijk een eigen karakter. Bijzonder aan de deelnemende auto is de 1.5-liter viercilinder die werkt op CNG.

Skoda Scala

Skoda Scala

Met de Scala introduceert Skoda een nieuwe compacte middenklasser als vervanger van de minder populaire Rapid. De Skoda Scala vijfdeurs pakt uit met een verfrissend design en praktische koffer van 467 liter. Bij de benzines begint het aanbod met een 1.0-liter driecilinder met 95 pk, gevolgd door een 115 pk-versie.

SsangYong Korando

SsangYong Korando

De nieuwe Korando is een ruime SUV met een vlot moduleerbaar interieur en digitaal instrumentenbord. Zijn design is geïnspireerd op dat van de kleinere Tivoli. Hij is verkrijgbaar met voorwiel- of vierwielaandrijving. De deelnemende auto beschikt over een 1.6-liter turbodiesel met 136 pk.

Subaru XV

Subaru XV

De XV is een compacte cross-over met flink wat bodemvrijheid. Zoals het een echte Subaru betaamt, beschikt hij over permanente vierwielaandrijving in combinatie met een boxermotor. De 1.6-liter ontwikkelt 114 pk en is gekoppeld aan een CVT.

Toyota Corolla Touring Sports

Toyota Corolla Touring

De nieuwe Corolla Touring Sports is de opvolger van de vroegere Auris en verbaast met zijn knap design. Toyota voorziet geen diesels, wel een benzine en twee hybriden. Toyota neemt deel met de 1.8 Hybrid, goed voor 122 pk. Als break heeft de Touring Sports een aanzienlijk koffervolume van 581 liter.

Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Cross

Dit is Volkswagens recentste en kleinste SUV. Een praktische auto met een vlotte en stille motor, een stevige basisuitrusting en voldoende binnenruimte. De deelnemende versie van de Volkswagen T-Cross wordt aangedreven door een 1.0-benzine met 115 pk in combinatie met een zelfschakelende DSG met zeven overbrengingen.

De deelnemers in de andere categorieën

Ontdek hier alle wagens die deelnemen in de categorie tot € 20.000 en in de categorie elektrisch.