VAB Gezinswagen van het JaarWim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2019. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona electric

Visueel onderscheidt de Kona Electric zich van de hybride en die met verbrandingsmotor door het gesloten koelrooster. Deze compacte SUV biedt je de keuze uit twee verschillende elektrische aandrijflijnen. De basisversie brengt je 289 kilometer ver met 136 pk. Of je kiest voor 449 kilometer met 204 pk.

Kia e-Niro

Kia e-Niro

Deze praktische vijfdeurs kun je sinds een jaar ook elektrisch krijgen. Ook hem herken je aan het gesloten koelrooster. Onderhuids is hij nauw verwant met de elektrische Hyundai Kona. Het rijbereik bedraagt 289 of 455 kilometer naargelang van welke batterij je kiest: van 39,2 of 64 kWh.

Mini Countryman SE

Mini Countryman PHEV

Voluit heet hij Mini Cooper SE Countryman ALL4. Dat is een lange benaming voor een compacte auto. Concreet is deze SUV-achtige Mini een plug-in hybride, waarvan de voorwielen hun kracht krijgen van de 1.5-liter benzine en de achterwielen van een elektrische motor. Deze Mini kan puur elektrisch rijden gedurende 30 tot 40 kilometer.

Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV

Een ingenieuze plug-inhybride, waarbij twee elektromotoren een benzinemotor met een capaciteit van 2.4 liter (135 pk) aanvullen. Volledig opgeladen via het net heb je een theoretische elektrische actieradius van 45 kilometer. Tijdens het rijden kan de batterij zichzelf opladen via de verbrandingsmotor, die als tweede taak heeft om voor extra kracht te zorgen wanneer de bestuurder het aandrijfgeheel meer belast.

Nissan Leaf

Nissan Leaf

De Nissan Leaf van de tweede generatie kwam er in 2018, maar blijft voortdurend in evolutie. Nieuw is de Leaf e+ met een 62 kWh batterij en een motor met 217 pk. Die boost zorgt voor betere prestaties, snellere oplaadmogelijkheden en een rijbereik van 385 kilometer. Kan de winnaar van vorig jaar zijn titel verlengen?

Peugeot e-208

PEUGEOT e-208

Met de 208 van de tweede generatie schrijft Peugeot geschiedenis. Naast de versies met verbrandingsmotor is er voor het eerst ook een volledig elektrische variant. Deze e-208 heeft volgens de WLTP-testnorm een actieradius van 340 kilometer. Via een snellader kan de batterij in een half uur voor 80% worden opgeladen.

Renault Zoe

Renault Zoe

De Renault Zoe krijgt de typering R135, wat verwijst naar zijn vermogen van 135 pk. Er is ook een krachtigere batterij van 52 kWh. Volgens de WLTP-testnorm zou dat een actieradius van 390 kilometer moeten opleveren. Nieuw en vooral handig is dat je de Zoe nu ook aan een snellaadstation kunt opladen. Tegelijk met deze technische opwaardering zijn er cosmetische aanpassingen, ledachterlichten en een beter aangekleed interieur.

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf

Tot de komst van de opmerkelijke ID.3 is de e-Golf het paradepaardje onder de elektrische Volkswagens. Op enkele details na lijkt de e-Golf op een gewone versie, maar dat is slechts schijn. Hij rijdt fluisterstil en heeft een theoretische actieradius van 300 kilometer.

Volvo XC40 Twin Engine

Volvo XC40 plug-in hybrid

In afwachting van de volledig elektrische XC40 is er de Twin Engine, een plug-in hybride. De voorwielen worden aangedreven door een 1.5-liter benzine met turbo, de achterwielen door een elektromotor met 82 pk. Met volgeladen batterij kan deze XC40 tot 54 kilometer volledig elektrisch rijden. (Deze wagen neemt deel onder voorbehoud.)

De deelnemers in de andere categorieën

Ontdek hier alle wagens die deelnemen in de categorie tot € 20.000 en in de categorie tot € 31.000.