elektrische auto laden belastingverminderingFoto: Shutterstock

Vanaf 1 september kun je rekenen op een belastingvermindering als je aan je huis een laadpaal plaatst. Er zijn echter wel een paar voorwaarden aan verbonden.

De toekomst van onze mobiliteit is elektrisch. Daar zijn zowel experts als de overheid van overtuigd. Maar het succes van de elektrische auto hangt af van de laadinfrastructuur, en daar wringt het schoentje in ons land nog. In België zijn er zo’n 8500 publieke laadpunten. In Nederland zijn dat er meer dan 60.000. Er is dus een inhaalbeweging nodig. Daarom wil de overheid particulieren aanmoedigen om een laadpaal te plaatsen door hen een belastingvermindering aan te bieden.

Voorwaarden voor belastingvermindering

Die vermindering bedraagt 45 procent en wordt gegarandeerd tot eind 2022. Begin 2023 daalt ze naar 30 procent en in 2024 naar 15 procent tot 31 augustus van dat jaar. Er zijn wel een paar maren. Zo is het bedrag waarvoor een belastingvermindering wordt toegekend beperkt tot 1500 euro per laadpaal en per belastingplichtige. De vermindering is eenmalig, je kunt dus niet elk jaar een fiscaal voordeel opstrijken. De laadpaal moet een zogenaamde intelligente laadpaal zijn, zodat hij bijvoorbeeld enkel laadt als de stroom goedkoop is. Daarnaast moet hij gevoed worden door groene stroom. Je moet dus beschikken over zonnepalen of een groen stroomcontract.

 

Lees ook

Is een elektrische gezinswagen nog altijd te duur?

Wat heb je nodig om thuis een elektrische auto te laden?

Welke aandrijving past het best bij jouw profiel?

Vorig artikelHeb je een rijbewijs en verzekering nodig voor een speedpedelec?
Volgend artikelWegdromen: 6 knappe B&B’s in Vlaamse steden