speedpedelecFoto: Stromer

Je wilt met een speedpedelec de baan op, maar wat moet je daarvoor in orde brengen? Welk rijbewijs en welke verzekering heb je nodig? Moet je een helm dragen? Een antwoord op jouw vragen.

Heb je een rijbewijs nodig?

Wie met een speedpedelec rijdt, heeft een rijbewijs nodig. Dat kan een rijbewijs zijn voor een bromfiets (rijbewijs AM) of voor een ander voertuig. Wie een rijbewijs B heeft voor een auto mag dus ook met een speedpedelec rijden.

Heb je een verzekering nodig voor een speedpedelec?

Je hebt geen speciale verzekering nodig tenzij je een speedpedelec hebt die zich zonder trapondersteuning sneller dan 25 km/u kan voortbewegen. In dat geval is een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen nodig.

Welke verplichtingen zijn er nog?

Een helm dragen op een speedpedelec is altijd verplicht. Ook moeten speedpedelecs een nummerplaat hebben en dus ingeschreven zijn bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen) en moeten de lichten altijd branden, ook overdag.

Goed verzekerd op weg

Veel op weg met je speedpedelec? Denk aan je VAB-Fietsbijstand! Platte band, rem kapot, ketting gebroken? Reken op VAB! Dag en nacht bescherming bij fietspech of -ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelKies jij mee de ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’?
Volgend artikelHelp, mijn kind gaat (voor het eerst) met de fiets naar school!