Met de nieuwe Volvo S60 zorgen de Zweden voor twee primeurs. Er zijn geen dieselmotoren meer beschikbaar en het is de eerste Volvo die uitsluitend in de VS wordt gebouwd.

Onderhuids is de Volvo S60 nauw verwant met zijn breakversie, de recente V60. Hij neemt het op tegen klassiekers als de BMW 3 Reeks en Audi A4. De vierdeurs die uitsluitend in het Amerikaanse Charleston van de montagelijn loopt, zal eind dit jaar in Europa arriveren. De eerste leveringen staan gepland voor januari 2019. Voor België wordt het salon van Brussel dus een belangrijk evenement voor zijn lancering.

Volvo zet in op elektrische wagens

De nieuwe Volvo S60 wordt de eerste Volvo die niet langer verkrijgbaar zal zijn met een dieselmotor. Je zult hem in eerste instantie kunnen krijgen met een reeks viercilinder benzinemotoren. Op het programma staan ook twee benzine plug-inhybriden met vierwielaandrijving en, naargelang van de versie, 340 en 400 pk. Volvo wil op lange termijn de verbrandingsmotor vervangen door een volledige elektrische aandrijving en ziet de introductie van hybridemodellen als een overgangsfase. Tegen 2025 wil Volvo dat 50% van zijn verkochte wagens volledig elektrisch worden aangedreven.

Veilige Volvo S60

Zoals we van een Volvo mogen verwachten, pakt de Volvo S60 uit met een uitgebreide veiligheidsuitrusting. Tot de standaarduitrusting behoort ‘City Safety with Autobrake’. Het systeem herkent niet enkel voetgangers, maar ook fietsers en zelfs grotere dieren. Bij dreigend gevaar wordt de bestuurder verwittigd en in extreme situaties gaat de Volvo S60 zelfs automatisch in de remmen. Als optie is er het ‘Pilot Assist’, dat de auto binnen de rijstrook houdt en de snelheid automatisch aanpast in functie van het verkeer. Dit systeem is ideaal voor lange snelwegtrajecten.

Ook interessant

Onze autojournalisten testten de nieuwe Volvo XC40 en de Volvo XC60. Wil je meer weten over het iconische Zweedse merk? Lees dan zeker deze leuke weetjes in de geschiedenis van Volvo.