trajectcontroleFoto: Wim Kempenaers

Vlamingen vinden trajectcontrole een eerlijke vorm van snelheidscontrole. Maar hoe werkt het nu precies?

Hoe werkt trajectcontrole?

Bij trajectcontrole worden op het begin- en eindpunt van een traject foto’s gemaakt van de nummerplaat van een voertuig met een ANPR-camera die nummerplaten kan herkennen. Zo kan de tijd tussen de twee foto’s en dus ook de gereden snelheid worden bepaald. Als de gemiddelde snelheid hoger is dan de toegelaten snelheid, dan worden de gegevens doorgestuurd naar de politie en ontvang je een boete. Dit systeem van snelheidscontrole wordt door de meerderheid van de Vlamingen als eerlijk ervaren.

Kun je het omzeilen door van rijstrook te veranderen?

Waar meerdere rijstroken zijn, denken sommige automobilisten dat ze de meting kunnen omzeilen door van rijstrook te veranderen. Dat klopt niet. Ook wanneer het voertuig zich op het einde van het traject op een andere rijstrook bevindt, kan zijn snelheid gemeten worden.

Heeft elke ANPR-camera trajectcontrole?

Nee, niet overal waar ANPR-camera’s staan, is een trajectcontrole in werking. Ze kunnen ook dienen om nummerplaten te herkennen om zo bijvoorbeeld geseinde voertuigen op te sporen. Op snelwegen worden ze bovendien ook gebruikt om pechstrookrijders te betrappen. Niet elke ANPR-camera is dus een trajectcontrole, maar wel elke trajectcontrole heeft een ANPR-camera nodig.

Moet het aangegeven worden met een verkeersbord?

Er moet bij een camera een bord aanwezig zijn dat je attent maakt op het feit dat je gefilmd wordt. Een bord dat expliciet aangeeft dat er trajectcontrole is, is echter niet verplicht. In de praktijk wordt het echter vaak wel geplaatst.

Kan overal trajectcontrole ingevoerd worden?

Op sommige locaties is het niet mogelijk om zo’n controle in te voeren. Het traject moet lang genoeg zijn. Zo kan het bijvoorbeeld ook niet in bochten bij verkeerswisselaars of ringwegen met korte trajecten tussen opeenvolgende op- en afritten.

Vorig artikelMeerderheid automobilisten vindt trajectcontrole rechtvaardig
Volgend artikelDe nieuwe Volvo S60 doet het zonder diesel