469697297

Wie op sneeuwvakantie vertrekt, is maar beter op de hoogte van de plaatselijke regels wat betreft winterbanden en sneeuwkettingen. Een overzicht!

Winterbanden

Er bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over winterbanden, maar dat ze de veiligheid verhogen is alvast een feit. Uit Duits onderzoek blijkt dat 25 tot 35 % van de ongevallen in de winterperiode te wijten zijn aan de weersomstandigheden. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder en daardoor verliezen zomerbanden hun optimale grip op het wegdek. Ook de remweg wordt langer bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn gemaakt uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel, waardoor de grip op de weg bij lagere temperaturen (onder 7°C) beter en de remweg korter is. Winterbanden zijn te herkennen aan het ‘sneeuwvlok’ symbool.

 

OmstandigheidTemperatuurSnelheidVerschil in remafstand
IJs– 5 °C30 km/hzomerband + 13 meter
Verharde sneeuw– 5 °C50 km/hzomerband + 37 meter
Nat wegdek+ 2 °C90 km/hzomerband + 11 meter
Nat wegdek+ 6 °C90 km/hzomerband + 4 meter
Droog wegdek+ 5 °C100 km/hwinterband + 2 meter
Droog wegdek+ 20 °C100 km/hwinterband + 5 meter

Uit bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat winterbanden enkel een effect hebben bij winterse omstandigheden onder de 7 °C. Uit onderzoek van VAB blijkt echter dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet gedaan wordt door risicocompensatie: doordat je een veiliger gevoel hebt met winterbanden, ga je sneller rijden. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook met winterbanden moet je nog steeds je rijstijl aanpassen.

Voor winterbanden geldt de 4x4x4-regel:

  • Winterbanden moet je monteren op de 4 wielen
  • De minimale profieldiepte van winterbanden is 4 mm
  • Je kan winterbanden maximaal 4 jaar gebruiken

Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band (aangegeven door de snelheidsindex op de band). Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoensbanden, aangeduid met het teken M+S (mud en snow). Deze banden kunnen het hele jaar door gebruikt worden, maar presteren minder goed dan echte winterbanden, vooral bij sneeuw.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond de 50 km/u. Hoewel een auto op winterbanden beter bestand is tegen winterse omstandigheden, kan het vooral op bergwegen nodig (of zelfs verplicht) zijn om sneeuwkettingen te monteren. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen.

Overzicht per land

LANDWINTERBANDSNEEUWKETTING
GH LuxemburgVerplicht bij winterse omstandighedenToegestaan
DuitslandVerplicht bij winterse omstandighedenEnkel verplicht bij verkeersbord
FrankrijkEnkel verplicht bij verkeersbordEnkel verplicht bij verkeersbord
ItaliëEnkel verplicht bij verkeersbord en in bepaalde streken.Enkel verplicht bij verkeersbord en in bepaalde streken.
OostenrijkVerplicht bij winterse omstandigheden van 1/11 tot en met 15/04Enkel verplicht bij verkeersbord
TsjechiëVerplicht bij winterse omstandigheden van 1/11 tot en met 31/03Verplicht bij te hebben
SlowakijeVerplicht bij winterse omstandighedenToegestaan
ZwitserlandVerplicht bij winterse omstandighedenEnkel verplicht bij verkeersbord, niet in tunnels

Luxemburg

Winterbanden
Het Groot-Hertogdom Luxemburg verplicht het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden (ijs, sneeuw, ijzel, pulp). Een minimale profieldiepte van 4 mm en de vermelding M+S zijn verplicht, eveneens aangeraden is het sneeuwvloksymbool.

Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen in Luxemburg is toegestaan als de toestand van het wegdek dit noodzaakt, maar niet verplicht.

Duitsland

Winterbanden
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. De wetgeving voorziet geen vaste periode, mogelijk dus ook buiten de winterperiode. Winterse weersomstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijmvorming. Als je niet voldoet aan de voorschriften, kan dit bij een ongeval sneller leiden tot medeaansprakelijkheid en tot strafrechterlijke vervolging. De minimum profieldiepte in Duitsland is 1,6 mm. Een minimum van 4 mm wordt echter aangeraden voor winterbanden. De vermelding M+S alleen in niet meer voldoende. De winterband moet voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Er zijn namelijk ook zomerbanden met de M+S aanduiding maar dan zonder het sneeuwvloksymbool.

Sneeuwkettingen
In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden en voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

Frankrijk

Winterbanden
In Frankrijk is het uitgangspunt dat je banden moeten overeenstemmen met de wegomstandigheden. Het verplichte gebruik van winterbanden kan met een verkeersbord worden aangegeven. De minimum profieldiepte in Frankrijk is 3,5 mm en de vermelding M+S moet op de band staan.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Als er een onderbord is met de tekst “pneus à neige admis” zijn winterbanden voldoende. De maximum snelheid is 50 km/u.

Italië

Winterbanden

Er bestaat geen algemene verplichting in Italië. Op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met een speciaal verkeersbord aangegeven met de tekst :  ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’. In sommige streken is er wel een verplichting :

  • In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en sneeuwmodder, op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen te gebruiken).
  • Voor de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november tot en met 15 april de plicht om op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) ongeacht de weersomstandigheden.
  • In de Aostevallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken of sneeuwkettingen in de koffer te hebben.

Sneeuwkettingen
In Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen (vooral bergpassen) waarop sneeuwkettingen kunnen verplicht worden. Dit wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift ‘Tansito con catene’). Maximumsnelheid is 50 km/u.

Oostenrijk

Winterbanden
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben of om  sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden. Bij het gebruik van winterbanden, moeten deze minimaal 4 mm profiel hebben en voorzien zijn van de M+S aanduiding.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze het wegdek niet beschadigen. De weg moet dus met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). Het maakt ook niet uit met welke soort banden je dan rijdt. De aangeraden snelheid is 50 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Tsjechië

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht in Tsjechië van 1 november tot en met 31 maart of bij winterse omstandigheden of wanneer de temperatuur onder 4°C zakt. De banden moeten minimaal 4 mm profiel hebben en voorzien zijn van de melding M+S. Bij een blauw bord met daarop een auto en een sneeuwvlok zijn winterbanden ook verplicht ongeacht de winterse omstandigheden of de temperatuur.

Sneeuwkettingen
In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw zijn bedekt.

Slowakije

Winterbanden
Slowakije verplicht het gebruik van winterbanden met het M+S-teken bij gladheid en sneeuwval. Wie niet over aangepaste banden beschikt, riskeert mee aansprakelijk gesteld te worden bij een ongeval. De minimumprofieldiepte is 3 mm.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen met sneeuw of ijs zijn bedekt.

Zwitserland

Winterbanden
In Zwitserland is er geen wettelijke regeling voor winterbanden, als de weersomstandigheden dit vereisen moet men echter wel een winteruitrusting gebruiken. Zorg je op zomerbanden voor hinder op de weg, riskeer je een boete.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Verplicht gebruik wordt aangegeven met het speciale verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in tunnels. Het is verboden sneeuwkettingen te gebruiken in de tunnels.

 

 

Bij VAB-Banden vind je de juiste band voor jouw profiel

Overweeg je ook de aankoop van winterbanden? VAB-Banden zoekt op basis van jouw rijdersprofiel de juiste winterband. Loop eens langs in de vestiging in Dilbeek, Overijse, Schoten, Lier of De Pinte.