Tips uitstapjes voor Vaderdag

Deze zondag vieren we onze papa’s. En aangezien papa wellicht al genoeg spullen heeft, zal hij op Vaderdag extra blij zijn met een dagje quality time met zijn kroost. Onze tips, voor jong én oud!

Vaderdag voor papa’s met jonge kinderen

Nieuwsgierig naar ons verleden? Speur dan op de archeologiedagen op verschillende plaatsen in Vlaanderen naar voorwerpen van de Romeinen of leer hoe je een voorwerp opgraaft. En hoe leefden we in de prehistorie? Dat ontdekken jullie in het Préhistomuseum bij Luik. Op deze grote archeologische site kun je samen met Nederlandstalige gidsen leven en eten zoals onze verre voorouders, leren speerdrijven of een workshop kralenkettingen maken volgen. Grote en kleine fans van dino’s mogen dan weer het pas aangekomen skelet van roofdino Arkhane niet missen: bewonder deze nieuw ontdekte dinosauriër in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Als dat geen leerrijke Vaderdag is!

Als je het nog nooit hebt gedaan, dan is het hoog tijd om samen op een blotevoetenpad te ervaren hoe houtsnippers, modder, zand, schors of boomstronken onder je voeten echt voelen. Pionier was het pad in de voormalige zand- en kiezelgroeve in Lieteberg in het Nationaal Park Hoge Kempen, maar er is ook een blotevoetenpad in onder meer De Schorre in Boom.

Vaderdag voor papa’s met tieners

Allebei gek op wielrennen? Over een paar weken start de Tour in Brussel en nu al lopen er verschillende expo’s. In Roeselare heeft Koers, het museum van de wielersport, pas ‘Merckx 51’ geopend: je ziet er 51 gele truien van onder meer Bernard Hinault, Marco Pantani en Greg LeMond. In Brussel loopt de tentoonstelling 100 jaar gele trui’ van de officiële tourorganisator. Er zijn ook unieke collectiestukken van Eddy Merckx te zien.

Wie kan als eerste een mysterieuze moord oplossen? Dat ontdekken jullie met Het Complot, de nieuwe interactieve speurtocht die je door de site van Alden Biesen in Bilzen leidt. Je gaat elk apart op stap als rechterhand van commissaris Angel (Joke Devynck), gewapend met een tablet en hoofdtelefoon.

Als jullie gefascineerd zijn door de Tweede Wereldoorlog, ga dan naar de pas geopende overzichtstentoonstelling Oorlog, Bezetting, Bevrijding’ in het Legermuseum in het Jubelpark. Ook aan zee is er een nieuwe – tijdelijke – expo geopend: in Seafront in Zeebrugge vertelt ‘Operatie Noordzee 1944-45’ het verhaal van de vergeten Slag om de Scheldemonding.

Vaderdag voor papa’s met volwassen kroost

Een dag in het teken van bier wordt net een tikkeltje anders met een brouwerijbezoek, themafietstocht of tof streekbierencafé. In Oost-Vlaanderen biedt Plan Bier inspiratie: ga bijvoorbeeld naar Dok Brewing Co, de nieuwste stadsbrouwerij in Gent voor een tour & tasting. In Poperinge is er het Hopmuseum, maar ook elders in de Westhoek vind je onder de naam Tournée Locale allerlei bierbeleving. Ook in en rond Leuven is er een rijke biertraditie: Rondje Vlaams-Brabant bundelt een pak info en toeristische tips.

Een andere fietstocht? Misschien is de vernieuwde Smokkelaarsroute in de Noorderkempen iets voor jullie. In Ravels, Poppel en Baarle herinneren ze zich de legendarische boteroorlog nog. Of wil je wel weten wat pungelaar betekent? Tijdens jullie tocht door het groene landschap kom je artistieke smokkelklompen tegen met info en straffe verhalen over smokkelpraktijken.

Wie herinnert zich nog de veelbesproken opening van het  S.M.A.K. in 1999 met Jan Hoet? Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent viert zijn 20ste verjaardag met De Collectie (1), Highlights for a future: in het volledige museumgebouw kunnen jullie 200 werken bekijken of herontdekken. Met klassiekers, topstukken en recente aanwinsten.

Vorig artikelWanneer mogen fietsers wel en niet op de rijbaan fietsen?
Volgend artikelVAB wil een mobiliteitsfonds om wegenwerken, openbaar vervoer en fietsinfrastructuur mee te financieren