Kies mee de mooiste fietsroute van 2019

De voorbije maand stemden jullie massaal op één van de tien geselecteerde fietsroutes. De stemmen werden geteld en de winnaars bekroond. Dit zijn volgens jullie de mooiste fietsroutes in eigen land!

1. West-Vlaanderen

Waterhoekfietsroute – 50 km

De Waterhoek langs de Scheldemeersen verwierf bekendheid door het werk van Stijn Streuvels. Het is hier dat Mira en andere personages uit ‘De Teleurgang van de Waterhoek’ woonden. Maar veel meer dan een filmdecor vormt deze streek een prachtig decor voor de mooiste fietsroutes. Na de start aan het Pompgebouw in Bossuit leiden het kanaal Bossuit-Kortrijk en een oude spoorlijn je naar Avelgem. De imposante spoorwegbrug die je ziet, verbindt West-Vlaanderen met Wallonië. Via landelijke wegen en dorpjes als Kerkhove en Waarmaarde beland je op het jaagpad langs de Schelde, dat jou terug naar het startpunt brengt.

  • Startpunt: Pompgebouw: Bossuit, Doorniksesteenweg 402, Bossuit
  • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
  • Meer info

2. Limburg

Langs vergezichten en over het oude kolenspoor – 41 km

De Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen zijn een walhalla voor liefhebbers van natuur en fietsroutes. Deze prachtige tocht start aan het oude gerestaureerde station van As (KP 41), één van de toegangspoorten van het nationaal park. Het parcours loopt gedeeltelijk over het oude kolenspoor en langs de Maasfietsroute. Onderweg kom je leuke cafés en bezienswaardigheden tegen. Kom tot rust op een fluisterboot aan Maascentrum De Wissen of beklim de uitkijktoren van de voormalige mijn van Eisden. Via de mijnsite van Maasmechelen en de Mechelse Heide, een natuurreservaat van ruim 700 ha, kom je terug aan het startpunt.

  • Startpunt: Station As
  • Bewegwijzering: fietsknooppunten 41-501-42-44-48-49-50-56-55-60-551-565-41
  • Meer info

3. Vlaams-Brabant

Bier- en bietenroute – 42,2 km

Deze tocht in het Hageland brengt je langs holle wegen en pittoreske dorpen. Je start in het charmante bierdorp Hoegaarden, aan de Tuinen van Hoegaarden, waar je flaneert tussen de vele soorten tuinen of geniet van een hapje-tapje op het zonnige terras van het 18de-eeuwse Kapittelhuis. Eens vertrokken, fiets je over een glooiend parcours langs het lieflijke Meldert en Hakendover. In de lente zorgen de bloesems van de appel- en perenbomen voor een kleurrijk schouwspel. En natuurlijk kun je ook het Suikermuseum in Tienen bezoeken. Wie weet koop je er wel een Tiens biertje, zoals de Tiense Kweiker, de Lorejas of de Zoeg.

  • Startpunt: De Tuinen van Hoegaarden: Houtmarkt 1, Hoegaarden
  • Bewegwijzering: fietsknooppunten 16-46-14-45-35-13-43-24-42-64-62-60-70-61-56-87-88-57-63-67-66-69-15-11-16
  • Meer info
Vorig artikelDe geschiedenis van Honda
Volgend artikelWanneer mogen fietsers wel en niet op de rijbaan fietsen?