Geen gordel verplicht op trein of bus.

In de auto, bestelwagen en touringcar moet je verplicht een gordel dragen. Maar op de trein, metro, tram en lijnbus niét. Hoe komt dat?

Een gordel: verplicht. Speciale kinderstoeltjes: verplicht. Tenminste als je in een wagen zit. In een trein, tram, metro en lijnbus is er van gordels geen sprake. Dat heeft twee redenen.

  1. Er gebeuren veel minder ongevallen met treinen of bussen dan met auto’s. Bovendien zetten die vervoersmiddelen in op andere manier van veiligheid, zoals automatische remsystemen.
  2. Een gordel dragen op een bus of trein zou bijzonder onpraktisch zijn. Het continue op- en afstappen van mensen loopt op piekmomenten al niet altijd even vlot en zou nog lastiger zijn als iedereen eerst de gordel moet aan- of uitdoen. Bovendien zegt de Europese wetgeving op massatransportmiddelen dat als zo’n vervoersmiddel uit zowel zit- als staanplaatsen bestaat, men vrijgesteld is van de veiligheidsgordel.

Touringcar? Wél gordelplicht

Let op: in een touringcar met gordels is het wél verplicht jezelf vast te gespen. Hetzelfde geldt voor bussen die langere trajecten afleggen en geen staanplaatsen voorzien. Wie zijn of haar veiligheidsgordel niet draagt wanneer het moet, riskeert een boete van 116 euro.

 

Lees ook

Zo klik je je kind veilig vast in de autostoel

Mag je parkeren voor een inrit of garage als je in de auto blijft zitten?

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook?

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Vorig artikelRijden met gps voortaan verplicht bij rijexamen
Volgend artikelRijexamen AM mag voortaan ook met speedpedelec