parkeren voor een inritFoto: Shutterstock

Even parkeren voor een inrit of garage terwijl je partner snel een boodschap doet. Zolang jij in de auto blijft zitten, kan dat geen kwaad, toch? Of kun je er een boete voor krijgen? 

Je kent de situatie vast. Er is geen parkeerplaats meer en dus zet je de auto even voor een inrit of garage. Jij blijft zitten terwijl je partner snel een boodschap doet. Dat bezoekje aan de bakker gaat echt niet lang duren, een grof gesneden, da’s alles. Bovendien is het niet zo erg, want als de eigenaar in of uit wil rijden, dan verplaats je gewoon je eigen auto.

Parkeren voor een inrit

Klopt die redenering? Of kun je toch een boete krijgen voor parkeren voor een inrit? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst een duidelijk onderscheid maken tussen stilstaan en parkeren. Volgens de wegcode is stilstaan de tijd die nodig is om iemand te laten in- of uitstappen of om goederen te laden en lossen. Stilstaan voor een inrit of garage mag. Even voor een garage staan om iemand op te pikken of af te zeten of om vlug een brief in een brievenbus te stoppen, is dus geen probleem, tenminste als je de inrit daarna meteen weer vrijmaakt. Bij het laden of lossen van goederen moet je er rekening mee houden dat je verplicht bent om je voertuig onmiddellijk te verplaatsen wanneer de eigenaar aankomt of wil wegrijden.

Kan ik een boete krijgen?

Blijven wachten voor een inrit of garage terwijl je partner boodschappen doet, mag echter niet. In dat geval spreken we namelijk over parkeren en dat is verboden voor een inrit of garage, zelfs al blijf jij in de wagen zitten. Je kunt er dus een boete voor krijgen. Of die werkelijk volgt, hangt vaak af van de persoon die de boete uitschrijft en de concrete situatie. De lijn tussen stilstaan en parkeren is soms dun. De exacte tijdsduur wordt namelijk niet omschreven door de wetgever en is strikt genomen niet relevant. Het in- en uitladen van goederen kan in de praktijk lang duren en volgens de wegcode toch gezien worden als stilstaan. Op het laten in- of uitstappen van personen zit minder rek, maar ook dat is niet in een exacte tijdsduur gedefinieerd.

 

Lees ook

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook?

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Vorig artikelDammhus: een ruime terugtrekplek aan het water
Volgend artikelHoe goed is jouw kennis van de verkeersregels nog? Doe de test!