Rijexamen voortaan ook met speedpedelecFoto: Wim Kempenaers

Wie met een speedpedelec wil rijden, zal voortaan ook het praktisch rijexamen met zo’n snelle elektrische fiets kunnen afleggen. Tot voor kort werd het examen dat je nodig hebt om met een speedpedelec te mogen rijden (rijbewijs AM) nog met een bromfiets uitgevoerd.

Zeggen dat speedpedelecs alsmaar populairder worden, is een open deur intrappen. Zeker voor woon-werkverkeer worden speedpedelecs steeds vaker gebruikt. Helaas manifesteert die toename zich ook in het aantal ongevallen, die eveneens flink toenemen.

Nummerplaat verplicht

Om met een speedpedelec te mogen rijden, heb je een nummerplaat, een helm en een rijbewijs nodig. Bizar genoeg mocht je tot nog toe bij het afleggen van het rijexamen categorie AM geen speedpedelec gebruiken, maar een bromfiets. Die rare kronkel is nu verdwenen.

Wie met een speedpedelec wil rijden, moet een rijbewijs AM of A halen tenzij men al een autorijbewijs (rijbewijs B) heeft. Met dat rijbewijs AM mag je zowel speedpedelecs, twee- en driewielige bromfietsen als de zogenaamde lichte vierwielers besturen. Het praktisch rijexamen voor het rijbewijs AM kun je voortaan dus ook met de speedpedelec afleggen.

 

Lees ook

Heb je een rijbewijs en verzekering nodig voor een speedpedelec?

Ken je de regels voor speedpedelecs?

Mag een speedpedelec inhalen in een fietsstraat?

Getest: hoe ga je het snelst van Sint-Niklaas naar Antwerpen?

Vorig artikelWaarom moet je geen gordel dragen op de bus en trein?
Volgend artikelHandige tips om brandstof te besparen