file hemelvaartweekendFoto: Wim Kempenaers

Ondanks de start van het nieuwe schooljaar viel de drukte op onze wegen tot nu toe mee. Maar hoe zal het verkeer evolueren nu de herfst is ingezet en het weer slechter wordt? We vroegen aan 6000 Vlamingen wat zij verwachten.

Aan de drukke ochtendspits van afgelopen maandag was de impact van de regenachtige dagen al te merken op de Vlaamse wegen. Ook de VAB-Alarmcentrale kreeg 26% meer oproepen te verwerken dan de maandag voordien. Er zijn dus opnieuw meer mensen met de wagen op weg. Hoe dat verder zal evolueren in het najaar? VAB hield begin september een enquête waarbij gepolst werd naar de verwachtingen in oktober, traditioneel de drukste verkeersmaand op de Belgische wegen. 79% van de beroepsactieve bevolking verwacht dat de drukte de komende maand het hardst zal toenemen op de secundaire wegen of gewestwegen. 77% verwacht ook dat het opnieuw drukker wordt op de autosnelwegen en 74% verwacht dat op de lokale wegen. Ook op de fietspaden verwacht 66% een sterke toename van het verkeer.

Minder openbaar vervoer, dus meer files

Een heel ander verhaal is het openbaar vervoer. Slechts 27% verwacht dat het drukker zal worden op de bus en de tram. Bij de studenten liggen die cijfers enigszins anders: 1 op de 2 van hen denkt dat het drukker zal worden op het openbaar vervoer. Uit de VAB-enquête blijkt ook dat 62% van de Vlamingen die het openbaar vervoer weleens gebruikten, dat nu minder doet. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is de angst om besmet te geraken; 75% geeft aan dat ze daarom het openbaar vervoer vaker mijden. 8 op de 10 verwachten dan ook dat dit een negatief effect zal hebben op de files. Verder vroegen we ook of telewerken een positief effect zal hebben op de files. Uit de antwoorden blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen dat inderdaad verwachten, maar de grootste groep denkt dat het effect eerder beperkt zal zijn.

 

Zal telewerken effect hebben op files?
Beroepsactief
Niet beroepsactief
Studenten
Ja, beperkt positief
67%
67%
72%
Ja, zeer positief
23%
24%
22%
Ja
90%
91%
94%
Neen
10%
9%
6%

 

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Wordt telewerken het nieuwe normaal?

Fiets wint sterk aan populariteit bij scholieren

Vorig artikel9 vakantiehuizen in eigen land waar je met je hele bubbel heen kunt
Volgend artikelOntdek Wallonië met je gratis VisitWallonia Pass