keuring autokeuringFoto: Wim Kempenaers

Goed nieuws voor wie omwille van een klein gebrek een rode kaart krijgt bij de autokeuring: binnenkort moet je niet opnieuw aanschuiven voor een herkeuring.

Wachttijden bij de autokeuring lopen vaak erg op. Sinds de heropening van de autokeuringscentra na de lockdown in 2020 zijn de problemen alleen maar erger geworden. Lange wachtrijen en geen vrije momenten om een afspraak vast te leggen wanneer je de groene herinneringskaart ontvangt, waren de vaakst gehoorde klachten die bij VAB binnenliepen. Door de lange levertermijnen van nieuwe voertuigen blijven we langer met onze oude wagens rondrijden. Daardoor moeten meer mensen langs de autokeuring. De groene herinneringskaarten worden ondertussen al vroeger verstuurd, maar dat lost niet overal de problemen op.

Soms geen herkeuring nodig

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil er met een aantal ingrepen voor zorgen dat er minder mensen terug naar de keuring moeten en zo de capaciteit verhogen. Een eerste concrete maatregel is dat auto’s die zijn afgekeurd omwille van een gebrek dat weinig rechtstreekse invloed heeft op de verkeersveiligheid, niet opnieuw moeten voorrijden voor een herkeuring. Het euvel moet wel hersteld worden zodat het zeker opgelost is tegen de volgende periodieke keuring.

In deze gevallen moet je auto niet meteen herkeurd worden:

  • wanneer het gelijkvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs of identificatieplaatje ontbreekt
  • de informatie over de identificatie van het voertuig niet volledig, onreglementair, foutief of onleesbaar is
  • wanneer spatborden of spatlappen gebreken hebben
  • een wagen op LPG of CNG geen verplichte sticker heeft

Let op, dit geldt niet voor een eerste keuring van het voertuig of voor een keuring voor verkoop.

Ook de controle op de gevarendriehoek vervalt en het laatste keuringsbewijs moet je niet meer voorleggen wanneer de gegevens digitaal beschikbaar zijn. Minister Peeters broedt op nog meer aanpassingen, zoals het uitbreiden van de lijst van zaken die niet meteen een herkeuring vragen of het laten uitvoeren van bepaalde herkeuringen door garagisten, maar die plannen zijn nog niet rond. Wel is ondertussen beslist dat er vanaf 15 juni 2023 voorlopig geen boetes meer gegeven mogen worden voor wie niet tijdig een afspraak kon maken.

 

Lees ook

Auto afgekeurd om slechte roetfilter? Nog meer tijd voor herstelling!

Wat gebeurt er met mijn oude auto?

Car-Pass gaat nog meer informatie bevatten

Vorig artikelDekt de verzekering alle passagiers?
Volgend artikelVAB-leden kiezen de beste elektrische fietsen!