Car-Pass

Wie een tweedehandswagen koopt weet dat hij via de Car-Pass te weten kan komen wat de echte kilometerstand is. Er komt nu nog heel wat extra informatie op dat document. De hoop is om op termijn te evolueren tot een digitaal onderhoudsboekje.

Wie vroeger een tweedehandswagen kocht, moest opletten voor fraude met kilometerstanden. Daarom werd in 2006 de Car-Pass ingevoerd. Dat document geeft consumenten meer informatie over tweedehandswagens. Fraude met kilometerstanden behoort daardoor tot het verleden. De Car-Pass bleek echter meer mogelijkheden te hebben en kreeg daarom al een aantal keer een update. Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker wil nu nog verder gaan. Daarom krijgt de Car-Pass in samenspraak met de sector vanaf 1 januari 2023 een echte upgrade. Zo zal er vermeld staan of er in de wagen al dan niet een elektrische (hulp)motor aanwezig is. Bij elektrische wagens zal vanaf dan ook de elektrische radius worden vermeld, bij niet-elektrische wagens het type brandstof. Het wordt ook mogelijk om informatie over uitgevoerde werken aan het voertuig te vermelden. Die informatie zal elektronisch raadpleegbaar zijn via de website van Car-Pass of via een QR-code. Niet-digitale consumenten kunnen die informatie ook telefonisch raadplegen. Al deze zaken komen bovenop de nuttige informatie die Car-Pass nu al over occasiewagens verschaft. Naast de kilometerhistoriek vinden consumenten er vandaag ook al hoe milieuvriendelijk de wagen is, door vermelding van de euronorm en de CO2-emissies.

Betere handhaving

De uitbreiding van de regels moet volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker ook leiden tot een betere handhaving. De meest recente cijfers over het correct gebruik van het document laten namelijk te wensen over. De Economische Inspectie dreef haar controles op vraag van de staatssecretaris in 2021 fors op en controleerde 270 bedrijven die actief zijn in de automobielsector. Dat deed ze enerzijds op basis van meldingen van Car-Pass zelf en anderzijds steekproefsgewijs. Uit de resultaten bleek dat maar liefst één op de vijf gecontroleerde handelaars verzuimt om het Car-Pass certificaat bij het verkoopcontract van de wagen toe te voegen. Voor tweedehandswagens die uit het buitenland komen, geldt de verplichting vooralsnog niet, waardoor het risico op frauduleuze kilometertellers in die context stijgt. De Bleeker zal de effectiviteit van de Car-Pass daarom ook op Europees niveau meegeven en pleit voor een veralgemeend gebruik binnen de EU.

Digitaal onderhoudsboekje

Verder zijn er plannen om de Car-Pass te laten evolueren naar een digitaal onderhoudsboekje. Zo weet een koper meteen welke werken zijn uitgevoerd aan het voertuig dat hij wil kopen. “Kopers van tweedehands auto’s vragen zich vaak af welke werken aan de basis liggen van de tellerstanden op de Car-Pass. Het feit dat een aandrijfriem, een koppeling, een roetfilter of andere dure onderdelen al dan niet recent vervangen werden, maakt een wezenlijk verschil uit voor de onderhoudskosten waarmee de koper nadien geconfronteerd zal worden en bijgevolg voor de reële waarde van de auto”, zegt Michel Peelman, gedelegeerd bestuurder van Car-Pass.

Koop je tweedehandswagen in vertrouwen

VAB-Tweedehandswagens
Foto: Wim Kempenaers

Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehandswagen die meteen beschikbaar is? Gezinswagen of SUV, ecologisch of sportief, automaat of liever handgeschakeld? Bij VAB-Tweedehandswagens vind je een uitgebreid aanbod van auto’s die van top tot teen gereinigd zijn en werden nagekeken op meer dan 200 punten in het VAB-Diagnosecentrum. Loop even langs in de showroom in Zwijndrecht of bekijk alle beschikbare wagens online.

Vorig artikelNieuwe auto’s moeten een intelligente snelheidsbegrenzer hebben
Volgend artikel6x vree wijs in Gent