materschade motor

Het afgelopen jaar kreeg de VAB-Alarmcentrale 43% meer oproepen voor schade veroorzaakt door marters. De regio waarin de beestjes actief zijn wordt ook alsmaar groter.

VAB ziet het aantal gevallen van marterschade elk jaar toenemen. Sinds 2015 is het aantal pechgevallen meer dan verdrievoudigd. VAB-wegenwachters merken ook dat het gebied waarin marters actief zijn opnieuw groter is geworden. Rond Lier was er een stijging van 59%. Maar ook in de regio rond Leuven, waar ze het fenomeen al langer kennen, waren er opnieuw 62% meer oproepen voor marterschade. Steeds vaker komen pechgevallen door steenmarters verspreid over het hele jaar voor, terwijl dat vroeger vooral in het voor- en het najaar was. Het is dus duidelijk een toenemend fenomeen dat zich niet meer beperkt tot bepaalde periodes.

Marterschade kan hoog oplopen

De schade die deze knabbelgrage dieren aanrichten, kan behoorlijk oplopen. Vooral bij elektrische voertuigen loopt de rekening snel op. Dat ondervond de CEO van VAB Groep zelf. Een steenmarter knaagde de isolatie van het motorcompartiment en de hoogvoltkabel van zijn hybride wagen door. Kostprijs van de herstellingen: € 3117. De installatie van een materverjager (tussen € 25 en € 200) loont dus zeker de moeite als je in een risicogebied woont. Meer tips om marterschade aan je wagen te voorkomen lees je hier.

 

Lees ook

6 tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden, de feiten en fabels

Vorig artikelRijscholen mogen opnieuw opleidingen geven
Volgend artikelOok auto’s zijn tegenwoordig ‘made in China’