rijscholen weer openFoto: Wim Kempenaers

Vanaf maandag 11 januari mogen rijscholen weer praktijkopleidingen organiseren. Wie een rijbewijs wil behalen via de rijschool kan dus opnieuw aan de slag.

Nadat door de tweede lockdown alle rijlessen en rijexamens sinds 2 november waren opgeschort, is er nu een tweede versoepeling in zicht. Sinds 14 december was het al toegelaten om de theorielessen, praktische opleidingen voor motorrijbewijzen en de opleidingen voor professioneel transport opnieuw op te starten. Vanaf maandag 11 januari zijn ook de opleidingen voor het gewone autorijbewijs B weer mogelijk.

Geduld oefenen

Ook de kantoren van VAB-Rijshool zullen opnieuw opstarten. Vanaf maandag gaan ze open, het lesgeven zelf wordt hervat zodra het ministerieel besluit verschenen is. Dat wordt verwacht op maandag, dinsdag of woensdag. Het zal echter nog een hele klus worden om alle verloren uren opnieuw in te plannen. Bij de kantoren van VAB-Rijschool alleen al gaat het om zo’n 58.000 lesuren die ingehaald moeten worden. “Onze medewerkers zijn ontzettend blij dat ze opnieuw aan de slag kunnen. We moeten echter geduld vragen aan leerlingen die hun uren geschrapt zagen. De achterstand is ondertussen zo hoog opgelopen dat het opnieuw inplannen van de lessen heel wat werk en tijd zal vragen. Iedereen zal daarvoor persoonlijk gecontacteerd worden. Elk dossier moet apart behandeld worden en met meer dan 70 kantoren verspreid over heel Vlaanderen gaat dat wat tijd vragen”, aldus Peter Landsheere, algemeen directeur van VAB-Rijschool.

Uitstel termijnen

Eerder had Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters al bekendgemaakt dat de wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens worden verlengd. Dat betekent dat wie geslaagd is voor een theoretisch examen (3 jaar geldig), lessen heeft gevolgd bij een erkende rijschool en geslaagd is voor een examen op privéterrein (de zogenaamde manoeuvres) een verlenging krijgt tot en met 30 september 2021, als de geldigheid van die examens of lessen is vervallen tussen 2 november 2020 en 29 september 2021. Daarnaast had ook de federale overheid al gecommuniceerd dat de geldigheid van het voorlopig rijbewijs (18 maanden zonder begeleider/36 maanden met begeleider) of type voorlopig rijbewijs M12 tot en met 30 september 2021 wordt verlengd als de geldigheid ervan is vervallen tussen 16 maart 2020 en 29 september 2021.

 

Lees ook

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Riskeer je je rijbewijs te verliezen als je dronken fietst?

Zo gaat een terugkommoment eraan toe

Vorig artikelPopulariteit dieselwagen neemt plots weer toe
Volgend artikelVAB krijgt steeds meer oproepen voor marterschade