roken in de auto

In Vlaanderen is het vanaf 9 februari 2019 verboden om te roken in een auto waarin ook kinderen onder de 16 jaar zitten.

Vanaf 9 februari is het strafbaar om te roken in een auto waarin ook kinderen zitten die jonger zijn dan 16 jaar. Het verbod geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen met minstens 4 wielen die meer dan 25 km/uur kunnen rijden. Die regel zal voorlopig enkel van toepassing zijn in Vlaanderen, aangezien de federale regering nog niet zo’n verbod heeft uitgevaardigd. De nieuwe regel is niet alleen van toepassing op gewone sigaretten maar ook op elektronische sigaretten. Wie het toch doet riskeert een boete tot 1000 euro. Vlaanderen is niet de eerste regio die zo’n verbod instelt. Ook bijvoorbeeld in Frankrijk, Ierland en Engeland is het verboden. De Vlaamse regering moet het decreet nu nog bekrachtigen en dan gaat de regel in voege.

Hoge concentraties schadelijke stoffen

Een auto is een goed afgesloten compartiment waardoor schadelijke stoffen langer blijven hangen. Volgens De Stichting Tegen Kanker zijn de concentraties kankerverwekkende stoffen  bij roken in de auto 27 keer hoger liggen dan wanneer iemand rookt in huis. Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun longen en luchtwegen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarnaast ademen ze ook sneller waardoor ze mogelijks meer schadelijke stoffen opnemen. Passief meeroken maakt kinderen vatbaarder voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

 

Lees ook

Waarom je kinderen beter niet met een dikke winterjas in de auto zet.

Hoe fiets je veilig met kinderen?

Welke voorzieningen voor kinderen zijn er in een moderne auto?

Vorig artikelOp ontdekking in Athene
Volgend artikelNood aan Europees systeem voor stedelijke milieuzones