Athene

Ontsnappen aan de winterkou via een vlucht naar een warme bestemming – en vlak voor vertrek trekt er plots sneeuw over het land. Reden om je zorgen te maken? Wij gingen poolshoogte nemen op Schiphol, en troffen daar een stel koene ‘ijsberen’.

Dag 1: Monumentaal Athene

15u – Gewapende pompons

Hang na aankomst even de toerist uit bij het Grieks Parlement, waar elk uur met een ceremonie de wacht wordt afgelost. De soldaten zien er met hun zwiepende bewegingen en in hun traditionele uniformpjes ietwat knullig uit, maar schijn bedriegt. Ze zijn gewapend en in de pompons op hun gelakte schoenen zit een mespunt verstopt. Niet al te hard lachen dus.

metrohalte Syntagma

16u – Tempel van Zeus

Loop via de mooie nationale tuinen door naar de indrukwekkende Tempel van de Olympische Zeus, de grootste tempel van de oude Grieken. De bouw ervan duurde niet minder dan 700 jaar, en uiteindelijk werd hij door de Romeinen afgewerkt. De restanten zijn ook vandaag nog imposant. De grote steunzuilen zijn 17 meter hoog.

Toegangsprijs inbegrepen in Acropolisticket, apart: € 2 (kinderen gratis), metrohalte Syntagma of Akropoli

18u – Olympische Spelen

Iets verder ligt het marmeren Stadion Panathinaiko, waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden georganiseerd. De huidige arena werd gebouwd op de fundamenten van een stadion uit de 4de eeuw voor Christus, waarin de Panatheense Spelen werden gehouden. ’s Avonds wordt het afgesloten, maar wie aan de juiste vriendelijke buurtbewoner de weg vraagt, raakt via een speelpleintje en achterpoort alsnog het stadion binnen en heeft het bijna helemaal voor zichzelf. Niet doorvertellen.

€ 5/2,50, metrohalte Akropoli, panathenaicstadium.gr

20u – Uiteten

Grieken gaan graag uiteten, en veel van hen doen dat niet in het centrum, maar in de iets minder hectische buitenwijken. Wij schoven aan in Psomi & Alati aan een gezellig pleintje in Chalandri. Traditionele Griekse gerechten geserveerd op grote deelborden, gepaard aan geweldige wijnen: niet te versmaden.

Menu’s vanaf € 25, Platia Eleftheroton 8, Halandri, metrohalte Agia Paraskevi, psomialati.gr

Dag 2: Schatten van de Akropolis

9u – Ochtenstond

Wie naar Athene reist, moet natuurlijk de Akropolis bezoeken. Vertrek zo vroeg mogelijk om de grote massa voor te zijn. Het zal er in de blakende zon nog steeds bloedheet en erg druk zijn, en rond het Parthenon staan al tientallen jaren stellingen. De ervaring is ondanks alles echter nog steeds overweldigend. Dit is één van de belangrijkste sites uit onze gezamenlijke geschiedenis, en op de één of andere manier valt dat nog steeds te voelen.

€ 20 (kinderen gratis), metrohalte Akropoli, odysseus.culture.gr

12u – Museumschatten

Koel af met een ijskoffie en een bezoek aan het fantastische Akropolismuseum. Hoewel veel van de schatten van de Akropolis in de grote Europese musea staan, valt hier nog steeds heel wat te ontdekken. Op de derde verdieping staan de nog overlevende (161 meter lange) friezen van het Parthhttp://www.theacropolismuseum.grenon uitgestald, terwijl je vanuit grote glazen ramen een geweldig uitzicht hebt op het echte monument.

€ 5 (kinderen gratis), metrohalte Akropoli, theacropolismuseum.gr

15u – Wijk Plaka

Loop verloren in Plaka, de historische wijk rond de Akropolis. Het stikt hier van de toeristen en souvenirshops, maar je vindt er ook gezellige restaurants, autoloze steegjes waar je nog een glimp van het oude Athene opvangt, historische sites en zelfs leegstaande kraakpanden vol vreemde graffiti. Perfect om een uur of twee in rond te dolen.

19u – Olijfolie proeven

Ontdek één van Griekenlands beroemdste producten tijdens een olijfolieproeverij bij Yoleni’s. Hier kom je te weten welke olie bij welk gerecht past, en op het einde van de sessie krijg je chocolademousse waarin je eerst olijfolie en dan zeezout moet mengen. Het resultaat is een smaakbom zonder weerga. Thuis proberen!

€ 15 p.p., Solonos 9, metrohalte Panepistimio, yolenis.com

Dag 3: Van decadentie tot streetart

9u – Chic shoppen

Tijd voor wat gezonde decadentie. Ga shoppen en villa’s kijken in Kifisia, een buitenwijk van Athene waar de rich and famous hun dagen slijten en de financiële crisis slechts een fabel lijkt. Kuier langs lange schaduwrijke avenues vol statige herenhuizen, chique restaurants en modewinkels.

Metrohalte Kifisia

13u – Archeologisch Museum

Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum, de tweede grote schatkamer van Athene. Hier vind je de grootste en beste collectie aan Griekse antiquiteiten van over de hele wereld. Sommige artefacten zijn bijna 9000 jaar oud. Het museum ligt vlak naast de studentenwijk Exarhia: één van de meest anarchistische en revolutionaire delen van de hoofdstad. Hier vind je heel wat prachtige en vaak politiek getinte streetart.

€ 7 (kinderen gratis), metrohalte Viktoria, namuseum.gr

18u – Op het dakterras

De eurocrisis heeft Griekenland hard geraakt, maar heeft Athene niet doen stilstaan. Het meest pompeuze bewijs daarvan is het gigantische Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, dat privé werd gebouwd in de havenbuurt. Het kostte zo’n 600 miljoen, ligt naast een park van 23 hectare en huisvest de nationale opera en bibliotheek. Het dakterras is groter dan een voetbalveld, kijkt mooi uit over haven en stad en is de perfecte plek om bij valavond cocktails te drinken en de dansbenen even uit te testen.

Gratis shuttlebussen vanaf Syntagma Square, snfcc.org

Athene praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog met Ryanair vanuit Charleroi naar Athene.

Verblijf Wij verbleven in het Twentyone Hotel, een modern boetiekhotel in Kifisia, op een halfuurtje van het centrum.

Ter plaatse Athene is een erg drukke stad, maar heeft een goed uitgebouwd metrostelsel. Wie overal snel en goedkoop wil geraken, gaat maar beter ondergronds.

Toeristische info athensattica.com

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Athene met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Vorig artikelGetest: Volvo V60
Volgend artikelRoken verboden met kinderen in de auto