tanken brandstof prijs van diesel en benzine brandstof besparenFoto: Shutterstock

Een tankbeurt is de laatste tijd flink duurder geworden. Met deze praktische tips kun je makkelijk brandstof besparen. Zo hou je meer over voor de leuke dingen in het leven.

1. Rijd anticiperend

Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat er voor je gebeurt. Verander niet onnodig van rijstrook, hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.

2. Laat je auto uitbollen

Wanneer je een rood licht of een andere voorziene hindernis nadert, laat het gaspedaal dan tijdig los. Zo laat je de auto vertragen op de motor zonder de koppeling in te duwen en kun je brandstof besparen. Indien nodig, kan je naar een lagere versnelling schakelen. Tijdens het uitbollen wordt (bij moderne voertuigen) de brandstoftoevoer afgesloten en rijd je dus zuiniger.

3. Leg je wagen tijdig stil

Als je denkt dat je ergens langer dan een minuut zal blijven staan, laat de wagen dan niet onnodig draaien. Veel moderne auto’s zijn uitgerust met een start-stopsysteem, waardoor je de motor zelf niet meer moet stilleggen.

4. Rij niet te snel

Je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u dan wanneer je 100 km/u rijdt. Bovendien ‘bespaar’ je zo op mogelijke snelheidsboetes, wat extra meegenomen is.

5. Ruim je koffer op

Brandstof besparen doe je makkelijk door van je auto geen magazijn te maken. Extra gewicht is één van de grootste redenen voor een hoger verbruik. 10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik. Haal alle spullen die je niet nodig hebt uit de auto.

6. Gebruik je cruisecontrol

Versnellen kost enorm veel brandstof. Rijd dus zo veel mogelijk met een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.

7. Bespaar met een tankkaart

Met de VAB-Tankkaart krijg je op elke getankte liter bij Esso of Q8 2 cent extra korting. Op een tank van 50 liter bespaar je zo telkens een euro. Op jaarbasis tikt dat aan en het kost je geen moeite.

8. Zorg dat je wagen goed onderhouden is

Slecht onderhoud kan het verbruik van een auto tot 5% laten stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Plan dus tijdig een groot of klein onderhoud.

9. Zorg voor de juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning geeft meer rolweerstand, waardoor je 2 tot 3% meer verbruikt. Een correcte bandenspanning maakt je auto dus zuiniger.

10. Schakel energieverslinders uit

Beperk het gebruik van elektrische accessoires zoals gps en airco. Schakel onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uit zodra je ze niet meer nodig hebt. Zo’n gulzigaard kan leiden tot een meerverbruik van wel 20%.

11. Kies indien mogelijk een alternatief voor de wagen

Brandstof besparen is natuurlijk het makkelijkst door je auto gewoon niet te gebruiken. Probeer je korte(re) verplaatsingen eens te voet of met de fiets te maken, ook zo bespaar je uiteraard op je autokost!

Vorig artikelRijexamen AM mag voortaan ook met speedpedelec
Volgend artikelVAB gaat digitaal: wat verandert er?