gsm-gebruik achter het stuurFoto: Shutterstock

De wetgeving rond gsm-gebruik in de auto wordt aangepast. Voortaan mogen mobiele toestellen enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten. Wie toch betrapt wordt, zal meer moeten betalen.

Dat we de gsm niet achter het stuur mogen gebruiken, weten we allemaal. Dat staat sinds 2000 in de wegcode (artikel 8). Wat een mobiele telefoon toen kon, ligt mijlenver van wat zo’n toestel tegenwoordig kan. De wet was dus aan een update toe. Oorspronkelijk was er enkel een verbod om een toestel in de hand te houden. De wetgeving rond gsm-gebruik achter het stuur wordt nu uitgebreid. Alle soorten van elektronische communicatietoestellen moeten voortaan in een houder zitten. Je mag ze dus niet vasthouden, op je schoot leggen of los naast je op de passagiersstoel plaatsen. Je smartphone als gps gebruiken blijft mogelijk, zolang hij in een vaste houder zit.

Gevaarlijk en dus hogere boetes

Je mobiele telefoon achter het stuur gebruiken, is bijzonder gevaarlijk. Wie eerlijk is, moet echter toegeven dat het veel vaker gebeurt dan wenselijk is. Volgens cijfers van het verkeersinstituut Vias is afleiding de oorzaak van zo’n 25% van alle auto-ongevallen. Uit onderzoek blijkt ook dat het risico op een ongeval of bijna-ongeval verdubbelt wanneer bestuurders twee seconden niet naar de weg kijken. Een bericht lezen houdt je ogen gemiddeld vijf seconden van de weg. Met een snelheid van 90 km/u rijd je op die tijd de lengte van een voetbalveld. Om het ontradingseffect te verhogen wordt een boete voor het gsm-gebruik achter het stuur duurder. Voortaan is dat een overtreding van derde graad, wat betekent dat het je 174 euro zal kosten in de plaats van 116 euro. De nieuwe regels gaan in voege op 3 maart 2022.

 

Lees ook

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook? 

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Previous articleEen rond vakantiehuis met ruimte voor tien
Next articleDoe de verkeerstest!