De Vlaamse overheid voert opnieuw een vormingsmoment in voor vrije begeleiders. Wie iemand wil leren rijden buiten de rijschool om, moet dus eerst een korte cursus volgen.
Wie een rijbewijs wil halen en kiest voor het traject met vrije begeleiding, kan beroep doen op ouders of kennissen die minstens acht jaar een rijbewijs hebben. Verder waren er geen opleidingsvereisten. In oktober 2017 werd kortstondig een vormingsmoment voor vrije begeleiders ingevoerd. De Raad van State oordeelde echter dat de Vlaamse overheid daarmee haar bevoegdheid overschreed en dus werd het vormingsmoment in maart 2020 weer afgevoerd. Die opleiding voor vrije begeleiders zal nu opnieuw opgestart worden, naar alle waarschijnlijkheid in oktober 2023. Of het vormingsmoment er helemaal hetzelfde zal uitzien als vroeger is nog niet helemaal duidelijk, maar het is alvast wel de bedoeling dat er veel focus komt te liggen op de kennis van de wegcode.
Goed voor de verkeersveiligheid
VAB is alvast erg positief over het opnieuw invoeren van het vormingsmoment. “Maar al te vaak moeten onze lesgevers fouten rechtzetten die leerlingen hebben aangeleerd van hun ouders. Vaak gaat het over een verkeerde rem- en schakeltechniek of verkeersregels die in de loop der jaren zijn aangepast. Tijdens zo’n vormingsmoment is er tijd om daar aandacht aan te besteden, zodat de kennis van zowel de leerling als de begeleider up-to-date is”, aldus Peter Landsheere, algemeen directeur VAB-Rijschool. Wat de prijs zal zijn en waar je het vormingsmoment zal kunnen volgen is op dit moment nog niet vastgelegd. Met deze nieuwe aanpassing aan de rijopleiding komt nog een andere kleine wijziging. De verplichte oefenperiode voordat je een examen mag afleggen zal verlengd worden naar vijf maanden in plaats van de drie maanden die nu gelden.