zwarte zaterdagen file Frankrijk snelweg vakantiedrukte

Hoewel meer mensen een autovakantie plannen, verwacht VAB pas grote drukte op de snelwegen naar de vakantiebestemmingen op de zaterdagen tussen 18 juli tot 15 augustus.

VAB voorspelt een trage start van het vakantieverkeer. Pas vanaf 18 juli wordt het zeer druk op de Franse autowegen. We gaan dit jaar dan wel meer met de auto op vakantie, maar de meeste landgenoten plannen pas in september te vertrekken (37%). Van de personen die wel tijdens de zomermaanden hun koffers pakken, vertrekt één op de vier op 18 juli. Dit zal voor de Belgen dan ook het drukste vertrekweekend zijn. Ook in Frankrijk verwacht VAB vanaf het weekend van 18 juli pas de grote drukte, vooral omdat de meeste Fransen wachten tot na hun nationale feestdag van 14 juli om op vakantie te vertrekken.

Buurlanden boven

Uit de VAB-vakantie-enquête bleek al dat we vooral naar de buurlanden trekken deze zomer. Nederland en Frankrijk zijn daarbij de populairste bestemmingen; Duitsland vervolledigt de top 3. Vooral jonge gezinnen hebben een sterke voorkeur voor Frankrijk: 43% van de 31-tot-45-jarigen overweegt naar ‘la douce France’ te reizen. Ook uit de vignetverkoop bij VAB blijkt duidelijk dat we naar onze buurlanden trekken: Duitse milieuvignetten en de Bip&Go voor Frankrijk zijn zeer populair, terwijl vignetten voor Zwitserland en Oostenrijk een stuk minder verkocht worden dan vorig jaar.

Zwarte zaterdagen op 1 en 8 augustus

De afgelopen jaren ziet VAB dat de vakantiedrukte steeds later in de zomer valt. Bovendien wordt de drukte ook meer verspreid over verschillende weekends, waar dat vroeger traditioneel enkel het eerste weekend van augustus was. Vorig jaar waren de eerste drie zaterdagen van augustus allemaal even druk, met meer dan 700 kilometer op het drukste moment van de dag. Op geen enkel moment werd evenwel de kaap van 800 kilometer file bereikt. Het weekend van 11 juli, de start van het bouwverlof, is een eerste test voor de Belgische wegen. Dan begint namelijk ook de vakantie in Zuid-Nederland en onze noorderburen doorkruisen dan samen met ons het land op weg naar Frankrijk.

De drukste zaterdagen op de Europese wegen zullen volgens VAB deze zijn:

  • Zaterdag 18 juli: drukste vertrekweekend van de Belgen
  • Zaterdag 1 augustus: eerste zwarte zaterdag in Frankrijk
  • Zaterdag 8 augustus: tweede zwarte zaterdag in Frankrijk
  • Zaterdag 15 augustus: laatste zeer drukke zaterdag in Frankrijk (rood)

Helft plant drukte te vermijden

Uit de VAB-vakantie-enquête blijkt dat de Vlamingen zeer goed beseffen dat het deze zomer wel eens heel druk kan worden op bepaalde momenten richting zuiden. Eén op de twee vakantiegangers geeft daarom aan dat zij op voorhand hun vertrekmoment plannen en daarbij rekening houden met drukke momenten en zwarte zaterdagen. 44% vertrekt daarom op een weekdag (behalve vrijdag). 23% vertrekt vrijdag en 20% zondag. Slechts 13% rijdt op zaterdag.

Te weinig pauzes

Een derde van de vakantiegangers geeft aan niet van plan te zijn onderweg regelmatig te pauzeren (ongeveer een halfuur) en 10% zal ’s nachts rijden. 7% geeft zelfs aan zo lang mogelijk te willen rijden zonder te stoppen. Niet verstandig, want het is zeer belangrijk om uitgerust de baan op te gaan. 7% van de interventies tijdens de zomermaanden zijn immers ongevallen. Bovendien zou in juli en augustus vermoeidheid aan de basis liggen van één op de drie ongevallen op de snelweg.

Knelpunten vermijden

17% van de deelnemers aan de enquête geeft aan Parijs te vermijden, één van de meest filegevoelige plaatsen van Frankrijk. Wie toch langs Parijs rijdt, kiest beter voor de A86 of de Francilienne. 21% van de vakantiegangers richting zuiden zal de ‘Autoroute du Soleil’ nemen, ook één van de grootste knelpunten tijdens de zomermaanden. Die kun je vermijden door l’Occitane (A20) te kiezen, maar dan moet je wel langs Parijs. Richting Italië is 37% van de reizigers van plan via de Gotthardtunnel te rijden. Deze tunnel is in beide richtingen al jarenlang het grootste knelpunt in Zwitserland. Files van 10 tot 20 kilometer en wachttijden tot 5 uur zijn op piekdagen dan ook geen uitzondering. Er zijn echter wel twee alternatieven voor deze route, maar die lijken bij Vlamingen weinig bekend: slechts 11% rijdt over de Gotthardpas en amper 6% is van plan de San Bernardinotunnel te nemen.

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Zo bespaar je op je vakantierit met de wagen

Tips om pech te voorkomen tijdens je autovakantie

Slim je auto inladen met vakantiekoffers doe je zo

Vorig artikelLastminutetip: pop-up kamperen in eigen land
Volgend artikelZo ga je coronaproof op reis