Sinds enkele dagen is er door een staking bij enkele belangrijke raffinaderijen een nijpend tekort aan brandstof in grote delen van Frankrijk. Zo zou één op drie Franse tankstations al met een tekort aan brandstof kampen. VAB raadt landgenoten aan in België te tanken en waarschuwt dat een jerrycan met extra brandstof niet altijd de oplossing is.

Op de Alarmcentrale van VAB lopen sinds dit weekend heel wat telefoontjes binnen van ongeruste landgenoten die op reis gaan naar Frankrijk. Je wil immers niet zonder brandstof stranden of uren verliezen aan een tankstation.

Tank in België

VAB raadt de mensen daarom aan om in de eerste plaats in België te tanken. Zie je toch dat je niet genoeg brandstof meer hebt om op je bestemming te raken, kijk dan op tijd uit naar een plaats waar je kan tanken, zodat je zeker niet zonder brandstof valt. Op deze site van de Franse overheid kun je vinden waar je kunt tanken. Nog een tip is om eventueel indien nodig wat extra brandstof mee te nemen in een jerrycan. Vervoer deze dan wel veilig, zorg ervoor dat de jerrycan stevig vastgemaakt is in de koffer.

Juiste diameter

Let op, je kan bij veel wagens zelf niet zomaar brandstof in de brandstoftank gieten. Bij benzine kan je met een trechtertje vaak de tankbeveiliging – een metalen klepje – nog wegduwen, bij diesel is vaak een trechter met exact de juiste diameter (36 mm) nodig, anders gaat het klepje niet open. Vulpistolen van benzine en diesel hebben al een hele tijd een verschillende diameter, dit om fouttanken te vermijden. Een standaard diesel vulpistool heeft een grotere diameter dan bij benzine. Daarom past een diesel vulpistool ook niet in de vulpijp van een benzineauto, waardoor die verwisseling ook veel minder voorkomt.

Bij diesel is vaak een trechter met exact de juiste diameter nodig.

Met de juiste trechter (voor enkele euro’s vind je online zeker een exemplaar) kan je jezelf behelpen. Bij bepaalde automerken zit er ook een trechter bij het boordgereedschap. Test voor je vertrek zeker of jouw trechter of jerrycan-vulmond effectief op jouw tank past.

Voor wie elektrisch rijdt, stelt zich in deze geen probleem. Elektrische laadstations worden uiteraard niet getroffen door de staking in de petroleumsector.

Vorig artikelVAB-Rijschool pioniert met elektrische leswagens
Volgend artikelWild spotten vanuit je luie stoel