pechgevallen coronaFoto: Wim Kempenaers

Onze wegenwachters blijven paraat staan, ook nu de coronamaatregelen in voege zijn. Op de VAB-Alarmcentrale merken we wel een sterke daling van het aantal oproepen.

Uit de cijfers van onze alarmcentrale blijkt duidelijk dat de Belgen de coronamaatregelen meteen serieus namen. Sinds de maatregelen in voege zijn gegaan, merkt VAB een stapsgewijze daling van het aantal pechgevallen. Op weekdagen kreeg de alarmcentrale 50% van het normale aantal oproepen te verwerken, tijdens weekends slechts 40%. Opvallend is echter dat in de week van 23 maart het aantal oproepen opnieuw steeg tot 64% van het aantal pechgevallen op een normale dag. VAB ziet hiervoor twee verklaringen. Ten eerste is er een stijging van het aantal batterijproblemen omdat er een paar koude nachten waren en automobilisten meer korte ritten doen. Daarnaast wordt de auto vaker als alternatief gebruikt voor het openbaar vervoer. Enerzijds omdat sommige mensen schrik hebben om op de bus, trein of tram een besmetting op te lopen, anderzijds omdat het aanbod drastisch is verlaagd.

Pechgevallen ter plaatse verholpen

Omdat heel wat garages door de coronamaatregelen verplicht de deuren moeten sluiten en enkel nog noodherstellingen mogen uitvoeren, probeert VAB zo veel mogelijk pechvogels ter plaatse te helpen.     Onze wegenwachters beschikken over vervangbatterijen en banden en kunnen zo 9 op de 10 pechgevallen ter plaatse herstellen. Ook verschillende politiezones, hulpverleners en ziekenhuizen worden via deze service mobiel gehouden.

Veiligheid van wegenwachters en klanten prioritair

De interventies nemen momenteel wel meer tijd in beslag omwille van de veiligheidsmaatregelen. De gezondheid van zowel onze wegenwachters als onze klanten zijn voor VAB prioritair. Daarom worden uiteraard de richtlijnen van social distancing gevolgd, maar worden ook een hele hoop extra veiligheidsmaatregelen toegepast. Zo worden alle vervangwagens en voertuigen met pech grondig gedesinfecteerd door onze wegenwachters.

Meer startproblemen verwacht

VAB verwacht dat er zich de komende weken nog meer batterijproblemen zullen voordoen en dat er na de coronamaatregelen een piek volgt in het aantal startproblemen. Er komen namelijk nog een aantal koude nachten aan en auto’s blijven steeds langer stilstaan of worden enkel gebruikt voor korte afstanden, waardoor de batterij niet de kans krijgt om op te laden. Het hoge aandeel batterij- en startproblemen is ook te merken aan de locatie van het pechgeval. Waar normaal gezien 35% van de pechgevallen zich thuis voordoet en 65% op verplaatsing, is sinds de coronamaatregelen een stijging te merken van het aantal pechgevallen thuis (gemiddeld 55%).

 

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Wat is de impact van de coronacrisis op onze vakantieplannen?

Vorig artikelDit zijn de helden van VAB, zeker in tijden van corona
Volgend artikelOok autosector ligt zo goed als stil