LEZ Gent

Op 1 januari 2020 wordt in Gent een lage-emissiezone ingevoerd. Oude, vervuilende wagens mogen het centrum dan niet meer in. Dit is wat je erover moet weten!

1. Hoe groot is de lage-emissiezone (LEZ)?

De LEZ ligt binnen de Gentse stadsring (R40 of ‘kleine ring’), met uitzondering van:

  • de stadsring zelf
  • de as Nieuwewandeling-Blaisantvest (N430)
  • de wegen van en naar parking Gent Zuid (B401, F. Rooseveltlaan en Zuidparklaan (N422))

2. Welke auto’s mogen de LEZ in?

Of je auto de LEZ in mag, hangt af van de Euronorm en van de brandstof waarop je rijdt. Dieselwagens met Euronorm 5 of hoger zijn toegelaten, alsook benzinewagens en auto’s op cng en lpg met Euronorm 2 of hoger en alle elektrische wagens, plug-in hybrides en auto’s op waterstof. Dieselwagens met Euronorm 4 mogen de LEZ alleen in als ze daarvoor € 25/week of € 345/jaar betalen. In 2025 zullen de normen verstrengen.

3. Waar vind ik de Euronorm van mijn wagen?

De Euronorm staat op het inschrijvingsbewijs van je wagen bij het onderdeel ‘milieuklasse’. Ook je garagist kan je vertellen welke Euronorm je auto heeft.

4. Moet ik iets doen om in de LEZ te mogen rijden?

Nee. Als je wagen voldoet aan de milieueisen, dan hoef je verder niets te doen. Een vignet kopen of je wagen registeren voor de lage-emissiezone Gent is niet nodig.

5. Hoe gebeurt de controle?

Aan de ingangen van de LEZ lezen slimme camera’s je nummerplaat. Staat die in de lijst met niet toegelaten auto’s, dan krijg je automatisch een boete.

6. Wat met oldtimers?

Auto’s die niet voldoen aan de eisen mogen mits betaling toch de LEZ in. Daarvoor kun je 8 keer per jaar een dagpas van € 35 aanvragen.

7. En buitenlandse auto’s?

De LEZ geldt voor alle wagens, dus ook die van buitenlandse bezoekers. Die moeten zich op voorhand registreren omdat de camera’s hun gegevens anders niet kunnen koppelen aan de milieueisen van de LEZ. Dat kan vanaf september 2019 op www.lez2020.gent.

8. Hoe hoog is de boete?

Rijd je de LEZ Gent in met een auto die niet voldoet, dan betaal je een boete van 150 euro.

 

Lees ook

De verschillende milieuzones in Europa

De lage-emissiezone in Antwerpen in 8 vragen en antwoorden

De lage-emissiezone in Brussel in 8 vragen en antwoorden