Lage-emissiezone AntwerpenWim Kempenaers

1. Hoe groot is de lage-emissiezone Antwerpen?

De lage-emissiezone Antwerpen (LEZ) ligt binnen de Antwerpse Ring en omvat ook een deel van Linkeroever. Het begin van de LEZ wordt aangeduid met een verkeersbord.

2. Welke auto’s mogen de lage-emissiezone Antwerpen binnen?

Of je auto in de LEZ mag rijden, hangt af van de Euronorm en de brandstof waarop je rijdt. Sinds 1 januari 2020 is dat voor dieselwagens is dat vanaf Euronorm 5, voor benzinewagens en auto’s op CNG en lpg vanaf Euronorm 2. Ook elektrische wagens, auto’s op waterstof en plug-in hybrides mogen de LEZ in. In 2025 zouden de regels strenger worden, maar die aanpassing is met een jaar uitgesteld. Vanaf 1 januari 2026 moeten dieselwagens Euronorm 6 of hoger hebben, voor auto’s met een benzinemotor is dat Euronorm 3 of hoger.

3. Waar vind ik de Euronorm van mijn wagen?

Je kunt deze terugvinden op het inschrijvingsbewijs van je wagen bij het onderdeel ‘milieuklasse’. Ook je garagist kan je vertellen welke Euronorm je auto heeft. Of je de LEZ in mag, kun je nakijken op www.slimnaarantwerpen.be/lez.

4. Moet ik iets doen om in de LEZ te mogen rijden?

Nee. Als je wagen voldoet aan de milieueisen, dan hoef je verder niets te doen. Een vignet kopen of je wagen registeren is niet nodig.

5. Hoe gebeurt de controle?

Op de plaatsen waar de lage-emissiezone Antwerpen begint, hangen slimme camera’s die nummerplaten lezen. Automatisch worden die gegevens vergeleken met een database van toegestane wagens. Wie een auto heeft die niet toegelaten is, krijgt een boete.

6. Wat met oldtimers?

Auto’s ouder dan veertig jaar mogen rijden in de LEZ, mits betaling. Vooraf registeren is noodzakelijk. De prijs is afhankelijk van het type voertuig en de termijn waarvoor je toegang wilt. Is je oldtimer jonger dan veertig en voldoet hij niet aan de normen? Dan kun je acht keer per jaar een dagpas aanvragen.

7. En buitenlanders?

De lage-emissiezone Antwerpen geldt voor alle wagens, dus ook die van buitenlandse bezoekers. Die moeten zich op voorhand registreren omdat de camera’s hun gegevens anders niet kunnen koppelen aan de milieueisen van de LEZ. Nederlanders hoeven dit niet te doen, hun nummerplaten kunnen gescand worden zoals de Belgische platen.

8. Hoe hoog is de boete?

Rijd je de LEZ in met een auto die niet voldoet, dan betaal je een boete van 150 euro. Bega je een tweede overtreding binnen de 12 maanden kost je dat 250 euro, bij een derde maal 350 euro.

 

Lees ook

De verschillende milieuzones in Europa

De lage-emissiezone in Gent in 8 vragen en antwoorden

De lage-emissiezone in Brussel in 8 vragen en antwoorden

Vorig artikelGetest: Kia Niro
Volgend artikelIn Vervoering: Renault 4CV