Lage-emissiezone Antwerpen Mobiliteit

De lage-emissiezone Antwerpen in 8 vragen en antwoorden

Op 1 februari 2017 werd in Antwerpen de lage-emissiezone ingevoerd en mogen de meest vervuilende wagens het centrum niet meer in. VAB geeft het antwoord op acht veel gestelde vragen.

01/02/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

1. Hoe groot is de lage-emissiezone (LEZ)?

De LEZ ligt binnen de Antwerpse Ring en omvat ook een deel van Linkeroever. Het begin van de LEZ wordt aangeduid met een verkeersbord.

2. Welke auto’s mogen de LEZ binnen?

Of je auto in de LEZ mag rijden, hangt af van de Euronorm en de brandstof waarop je rijdt. Voor dieselwagens is dat vanaf Euronorm 4 (of 3 met roetfilter), voor benzinewagens en auto’s op CNG en lpg vanaf Euronorm 1. Ook elektrische wagens, auto’s op waterstof en plug-in hybrides mogen de LEZ in. Let op, in 2020 verstrengen de normen.

3. Waar vind ik de Euronorm van mijn wagen?

Je kunt deze terugvinden op het inschrijvingsbewijs van je wagen bij het onderdeel ‘milieuklasse’. Ook je garagist kan je vertellen welke Euronorm je auto heeft. Of je de LEZ in mag, kun je nakijken op www.slimnaarantwerpen.be/lez.

4. Moet ik iets doen om in de LEZ te mogen rijden?

Nee. Als je wagen voldoet aan de milieueisen, dan hoef je verder niets te doen. Een vignet kopen of je wagen registeren is niet nodig.

5. Hoe gebeurt de controle?

Op de plaatsen waar de LEZ begint, hangen slimme camera’s die nummerplaten lezen. Automatisch worden die gegevens vergeleken met een database van toegestane wagens. Wie een auto heeft die niet toegelaten is, krijgt een boete.

6. Wat met oldtimers?

Auto’s ouder dan veertig jaar mogen rijden in de LEZ, mits betaling. Vooraf registeren is noodzakelijk. De prijs is afhankelijk van het type voertuig en de termijn waarvoor je toegang wilt. Is je oldtimer jonger dan veertig en voldoet hij niet aan de normen? Dan kun je acht keer per jaar een dagpas aanvragen.

7. En buitenlanders?

De LEZ geldt voor alle wagens, dus ook die van buitenlandse bezoekers. Die moeten zich op voorhand registreren omdat de camera’s hun gegevens anders niet kunnen koppelen aan de milieueisen van de LEZ. Nederlanders hoeven dit niet te doen, hun nummerplaten kunnen gescand worden zoals de Belgische platen.

8. Hoe hoog is de boete?

Rijd je de LEZ in met een auto die niet voldoet, dan betaal je een boete van 125. Vanaf 2018 stijgt dat bedrag en betaal je meer voor elke keer dat je de overtreding begaat.

 

We informeren je ook graag over de verschillende milieuzones in Europa. Lees hier!

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief