corona heldenFoto: Wim Kempenaers

Onze wegenwachters en mensen op de alarmcentrale blijven paraat. Hoe ervaren onze helden hun werk ten tijde van corona?

Zo veel mogelijk personeelsleden van VAB werken thuis, maar voor sommigen kan dat niet, denk maar aan onze wegenwachters. Zij blijven op de baan om gestrande pechvogels te helpen. Ze stellen alles in het werk om jou, in geval van pech, voort te helpen. We spraken met een aantal VAB-wegenwachters over hun werk in deze moeilijke tijden van corona. Dit zijn onze helden.

“Ik help graag mensen uit de nood. Om die reden ben ik wegenwachter geworden. Mensen helpen is een nuttig doel in het leven en dat voel ik nu meer dan ooit.” 

Pascal De Graeve, al 22 jaar wegenwachter in Limburg

Pascal

“Je merkt nu nog meer dan anders dat je nuttig werkt levert. Gisteren heb ik de batterij voor een verpleger vervangen. Hij was anders nooit in het ziekenhuis geraakt en was me ontzettend dankbaar. Een complimentje is dan leuk om te horen, maar wij doen ook maar gewoon ons werk. Ik zie mezelf nu niet meteen als een held. Ik ben daar nogal nuchter in. In normale omstandigheden probeer ik ook iedereen te helpen, dus nu ook. Ik pas wel wat meer op. We hadden altijd al water en zeep bij ons, maar nu hebben we ook extra handgel, ontsmettingsmiddel en handschoenen in de wagen, dus ik let erop dat ik dat regelmatig gebruik. Deze week heb ik ook iemand met een kapotte band uit de nood geholpen. Door onze bandenservice heb ik hem opnieuw mobiel kunnen maken. Die man was me extra dankbaar, omdat de meeste bandencentrales gesloten moeten zijn. De mensen zien wel dat we moeite doen om te helpen, ook al zijn de omstandigheden niet ideaal.”

 

Luc Dewilde, al 30 jaar wegenwachter in Oost-Vlaanderen

Luc“Ik heb net nog een fietser geholpen die bijzonder blij was met de herstelling van zijn enige vervoersmiddel. Hij helpt momenteel twee oudere mensen en kon geen kant meer op. Het is altijd fijn om een compliment te krijgen, maar in deze tijden van corona zeker. Elke collega zal dat beamen. Dat iedereen afstand moet houden, begrijpen de meeste mensen wel. Ik merk dat de meeste mensen in de stad dat automatisch doen. Op het platteland is dat wat moeilijker en moet ik de mensen er toch af en toe op wijzen. Tot nu toe heeft daar nog maar één iemand slecht op gereageerd. Misschien had hij veel aan het hoofd, want nadat ik hem er kordaat op wees dat hij écht afstand moest houden, heeft hij zich geëxcuseerd. In het algemeen volgen de mensen de regels echter goed op. We blijven in de bres springen voor mensen in nood. Mijn vrouw staat in de verpleging, dus zij zit een beetje in hetzelfde schuitje. Elke avond praten we erover en dat helpt.”

 

Chris Baeten, al 12 jaar wegenwachter in Antwerpen

Chris“Ik help graag mensen uit de nood. Om die reden ben ik wegenwachter geworden. Mensen helpen is een nuttig doel in het leven en dat voel ik nu meer dan ooit. Helemaal in het begin van de maatregelen was afstand houden niet zo vanzelfsprekend, vooral bij oudere mensen. Het zal de macht der gewoonte zijn. Het bewustzijn is ondertussen wel gegroeid. In het begin moest ik nog uitleggen waarom ik geen hand gaf, nu begrijpt iedereen dat. Ikzelf heb niet zo’n schrik, maar ik ben natuurlijk wel extra voorzichtig. Als je je gezond verstand gebruikt, afstand houdt en je handen regelmatig ontsmet, dan zie ik niet zo’n groot probleem. Ik merk wel dat sommige klanten en collega’s bang zijn. Ik begrijp dat, iedereen is anders. Mensen zijn wel bijzonder dankbaar dat we nog steeds aan het werk zijn.”

 

Achter de wegenwachters zit natuurlijk nog een heel team. De mensen die de telefoons opnemen, de interventies in goede banen leiden, de kantoren schoon maken, de systemen draaiende houden, enz. Ook zij zijn natuurlijk van grote waarde. De VAB-Alarmcentrale blijft dag en nacht bereikbaar op 078/222.222.

 

Lees ook

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Wandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen

Wat is de impact van de coronacrisis op onze vakantieplannen?

Vorig artikelWat met onze vakantieplannen? We vroegen het aan de specialist
Volgend artikelAantal pechgevallen daalt nu iedereen ‘in zijn kot’ blijft