Regels

Lange tijd was er onduidelijkheid over de wetgeving rond elektrische fietsen. Met de nieuwe regels die sinds 1 oktober 2016 in voege zijn, lijkt die onduidelijkheid weggenomen. Een overzicht!

Fiets met elektrische hulpmotor, gemotoriseerde fiets of speed pedelec?

Heeft je elektrische fiets trapondersteuning tot 25 km/u en een vermogen van maximaal 0,25 kW, dan wordt hij aanzien als een gewone fiets. De wetgever spreekt hier over een ‘fiets met elektrische hulpmotor’. Uiteraard kun je met zo’n fiets sneller dan 25 km/u als je zelf harder trapt, maar dat vormt in de nieuwe wetgeving geen probleem als de trapondersteuning maar wegvalt vanaf 25 km/u.  Biedt je fiets trapondersteuning tot 25 km/u, maar heeft de motor een vermogen van maximaal 1 kW en is het hoofddoel ervan trapondersteuning, dan wordt hij aanzien als een ‘gemotoriseerde fiets’ en mag je er enkel mee rijden als je minstens 16 jaar bent. Biedt je fiets trapondersteuning tot 45 km/u en heeft de motor een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW met als hoofddoel trapondersteuning, dan spreken we voortaan over een ‘speed pedelec’.

Inschrijven

Een speed pedelec moet worden ingeschreven bij de DIV en krijg een kentekenplaat, net zoals een bromfiets.

Verzekering

Voor de gemotoriseerde fiets en voor de speed pedelec moet een aparte verzekering (BA – Burgerlijke Aansprakelijkheid) worden afgesloten als de fiets zonder trappen sneller kan rijden dan 25 km/u. Voor alle andere fietsen is geen aparte verzekering vereist. Een familiale verzekering blijft in dat geval toch wel raadzaam.

Helmplicht

Op een speed pedelec moet je verplicht een helm dragen. Of dat een fiets- of motorhelm is, kies je zelf. Voor de fietsen die trapondersteuning bieden tot 25 km/u is er geen helmplicht. Voor je eigen veiligheid draag je uiteraard beter altijd een fietshelm.

Rijbewijs

Wie een speed pedelec heeft, moet ook beschikken over een rijbewijs. Een gewoon rijbewijs B voor de auto volstaat, maar als je dat niet hebt, dan moet je eerst een rijbewijs halen. Voor een speed pedelec is een rijbewijs AM (bromfiets) het minimum.

Plaats op de weg

Op de openbare weg moet de bestuurder van een fiets met elektrische hulpmotor of een gemotoriseerde fiets de regels volgen van een gewone fietser. Wie een speed pedelec heeft, volgt de regels van een bromfiets klasse B. Er kunnen ook specifieke verkeersborden voor speed pedelecs voorkomen. Deze hebben de beeltenis van een bromfiets vergezeld van de letter ‘P’.

Vorig artikelIn Vervoering: Mini Moke
Volgend artikelDe geschiedenis van BMW