file wintersportFoto: Shutterstock

Het verlengde paasweekend valt dit jaar samen met het einde van de paasvakantie. Hierdoor verwacht VAB minder drukte in het begin van de paasvakantie. Verse sneeuw tijdens het komende weekend kan wel voor extra problemen zorgen.

VAB verwacht weinig grote problemen aan de start van de paasvakantie. Het eerste weekend (1/4 – 3/4) zal redelijk rustig verlopen. In Frankrijk, Oostenrijk en de grootste delen van Duitsland is de paasvakantie dan nog niet gestart. Het wordt wel opnieuw kouder en er wordt verse sneeuw verwacht, vooral op zaterdag in grote delen van Oostenrijk, Zwitserland en de Franse Alpen. Op de lokale wegen naar de skigebieden kan die voor gladheid zorgen. Sneeuwkettingen bij de hand houden is dus geen overbodige luxe. VAB raadt aan om thuis alvast te oefenen hoe je die precies moet opleggen. Dat vraagt enige oefening en het is geen pretje om dat een eerste keer te moeten doen langs de kant van de weg terwijl de sneeuw uit de lucht dwarrelt. Bekijk hier de video waarin een VAB-wegenwachter stap voor stap uitlegt hoe je sneeuwkettingen oplegt.

Het tweede weekend van de paasvakantie (8/4 – 10/4) zal iets drukker zijn, maar nog steeds redelijk rustig. Enkel op zaterdag kan het in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland wat drukker zijn richting skigebieden. Het zwaartepunt zal liggen in het verlengde paasweekend (15/4 – 18/4), dat de paasvakantie afsluit. Vooral op vrijdag 15 april kan het zeer druk worden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, omdat de plaatselijke bevolking dan ook trips richting de skigebieden plant. Op Pasen zelf verwacht VAB weinig problemen. Heel wat vakantiegangers willen hun vakantie zo lang mogelijk laten duren en stellen hun vertrek daarom uit tot paasmaandag 18 april. Het kan die dag dan ook druk worden in Frankrijk en vooral Oostenrijk en Zwitserland door terugkerend vakantieverkeer.

België

In ons land starten op vrijdagavond 1 april werken op de E313. Daar wordt ter hoogte van de Wijnegemsteenweg in Wommelgem tijdens de paasvakantie de middenpijler van een nieuwe brug geplaatst. Tijdens het eerste weekend zijn er in beide richtingen slechts twee versmalde rijstroken beschikbaar. Vakantieverkeer richting kust en verkeer dat via de E313/E34 naar de Ardennen of wintersportgebieden rijdt, kan hier ernstige hinder verwachten.

Frankrijk

In Frankrijk start de vakantie in de zone A (onder andere de zone van de wintersportgebieden) pas op zaterdag 16 april. Tijdens het eerste weekend van de paasvakantie wordt er dus geen hinder verwacht en ook in het tweede weekend zal het relatief rustig zijn. Tijdens het lange paasweekend wordt het iets drukker op vrijdag en maandag.

Duitsland

Alleen in Bremen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein start de paasvakantie samen met die in België, waardoor je tijdens het eerste weekend van de paasvakantie filevrij kunt rijden. Het zal pas drukker worden tijdens het verlengde paasweekend en dan vooral op vrijdag 15 en zaterdag 16 april. De grootste kans op files heb je rond München, Karlsruhe en Reutte.

Oostenrijk

De paasvakantie in Oostenrijk start een week later dan de onze. De eerste drukte valt dus pas in het tweede weekend. De grootste drukte wordt verwacht op vrijdag 15 april, vooral op de wegen naar Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Het belangrijkste knelpunt is de B179 Fernpassroute. Ook voor het terugkomend verkeer wordt er drukte verwacht, maar pas op paasmaandag 18 april.

Zwitserland

De paasvakantie in Zwitserland valt voor een groot deel samen met die van België, al hebben scholieren in sommige kantons maar een paar dagen vrij. Daardoor wordt het de hele paasvakantie relatief rustig, alleen aan de vooravond van het verlengde paasweekend, op vrijdag 15 april, verwacht VAB zeer druk verkeer. Het grootste knelpunt in Zwitserland deze vakantie is de Gotthardtunnel.

 

Beste vertrekmomenten om files te vermijden

Vrijdag 15 april tot maandag 18 april

Wie pas later in de tweede week van de paasvakantie op wintersport vertrekt, moet rekening houden met grotere verkeershinder in Oostenrijk en Zwitserland op vrijdag 15 april. Wie kan, vertrekt dus het best op donderdag of wacht tot zaterdagnamiddag of zondag. Wil je geen file bij het terugkomen, vertrek dan op Pasen. Op paasmaandag kan het nog druk zijn in Frankrijk, maar vooral in Oostenrijk en Zwitserland worden nog veel files verwacht.

 

Lees ook

Veilig skiën doe je zo: 5 belangrijke tips!

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto: 7 handige tips!

Vorig artikelMaak kennis met de beste elektrische fietsen van 2022
Volgend artikelDe mooiste bloesems en boshyacinten vind je hier