nummerplaten

Een nummerplaat is verplicht wil je de openbare weg op, maar niet alle nummerplaten zien er hetzelfde uit. Dit zijn de verschillen!

Hoe ziet een normale nummerplaat voor een auto eruit?

Een Belgisch kentekenbewijs bestaat standaard uit een indexcijfer gevolgd door drie letters en drie cijfers, zoals 1-ABC-123. Aangezien in ons land de nummerplaat verbonden is aan de eigenaar kan de plaat mee verhuizen naar een nieuwe wagen. Om diezelfde reden dragen veel auto’s nog nummerplaten met oude combinaties, zoals ABC-123. Echter, wie nu nog een plaat met een oude combinatie bezit, kan die niet meer overdragen naar een nieuw ingeschreven wagen.

Wat als deze combinaties opgebruikt zijn?

De combinatie 1-ABC-123, 2-ABC-123, 3-ABC-123, enzovoort, wordt gebruikt tot 7-999-ZZZ. De 8 is namelijk voor internationale nummerplaten en de 9 was gereserveerd voor de vroegere gepersonaliseerde platen. Zijn ook die combinaties uitgeput, dan veranderen de cijfers en letters van plaats en beginnen we opnieuw bij 1. Dat wordt dus 1-123-ABC. Een aantal lettercombinaties wordt niet gebruikt, waaronder schunnige woorden, scheldwoorden of namen van politieke partijen, en dat in de drie officiële landstalen.

Wat met gepersonaliseerde nummerplaten?

Voor duizend euro kun je een gepersonaliseerde kentekenplaat aanvragen. Deze bevat maximaal negen karakters en minstens één letter. Uiteraard zijn ook hier beperkingen, zoals een verbod op schunnige taal of scheldwoorden.

Welke speciale nummerplaten zijn er nog?

Wie een auto ouder dan 25 jaar bezit, kan dat voertuig inschrijven als oldtimer. Daarvoor wordt een oldtimerplaat afgeleverd die begint met de letter ‘O’ in plaats van een ‘1’. De nummerplaat van een officiële taxi krijgt vooraan een ‘T’ en die van aanhangwagens met een MTM van meer dan 750 kilo een ‘Q’. Ook politici hebben speciale platen. De ‘A’ is voor ministers, de ‘P’ voor parlementsleden en de ‘E’ is voorbehouden voor leden van de gewestregeringen, telkens gevolgd door een cijfer. Platen van diplomaten hebben vooraan de combinatie ‘CD’. Handelaars in auto’s hebben een plaat met groene letters die start met ‘Z’ of ‘V’. ‘Y’ is voor testwagens van constructeurs. Landbouwvoertuigen hebben dan weer een rode plaat met witte tekens en vooraan de letter ‘G’. Leuk om weten: onze koning heeft de nummerplaat ‘1’.

 

Tip

Wie een nieuwe kentekenplaat aanvraagt, heeft ook een duplicaat nodig om aan de voorkant te bevestigen. In de webshop van VAB bestel je gemakkelijk en snel een kentekenplaat bij. Ze zijn 100 procent conform de regels en van de hoogste kwaliteit. VAB-leden krijgen bovendien een korting van anderhalve euro op hun bestelling.

 

Lees ook

Welke boorddocumenten moeten verplicht in je wagen liggen?

Welke toebehoren moeten verplicht in je auto liggen?

Hoe moet je een parkeerschijf precies gebruiken?

Vorig artikelCarpoolen? Da’s super simpel!
Volgend artikelDit zijn Europa’s meest hippe wijken