Madrid

Ook in Spanje hebben heel wat steden een milieuzone. De controle gebeurt via vignetten.

Welke steden hebben een milieuzone?

Madrid en Barcelona waren de eerste Spaanse steden met een milieuzone. Een nieuwe wet verplicht alle steden met meer dan 50.000 inwoners om ook een milieuzone in te voeren. Daardoor zijn er nu bijna 150 lage-emissiezones in Spanje.

Wat zijn de toegangsvoorwaarden?

Auto’s krijgen een sticker naargelang van hun uitstoot. Steden kunnen wagens met een bepaalde sticker weren uit hun centrum. Ze kunnen ook verplichten dat wagens met een bepaalde sticker enkel nog mogen parkeren in openbare parkeergarages en dus niet meer op straat. Welke auto’s al dan niet toegang krijgen, staat aangeduid op een verkeersbord dat ook het begin van de milieuzone aanduidt. De toegangsvoorwaarden kunnen verschillen van stad tot stad. Wie een zone inrijdt zonder sticker of met een foute sticker, riskeert een boete van 200 euro. Wie geen vignet heeft, kan een boete vermijden door de wagen aan de rand van de stad te parkeren en te voet of met het openbaar vervoer verder te reizen.

Welke vignetten zijn er?

Blauw – 0: geen uitstoot.

Groen-blauw – eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die voldoen aan de criteria van de groene sticker.

Groen – C: Benzinevoertuigen met euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen met euronorm 6.

Geel – B: Benzinevoertuigen met euronorm 3 en dieselvoertuigen met euronorm 4 of 5.

Geen vignet: Benzinevoertuigen met euronorm 1 en 2 en dieselvoertuigen met euronorm 1,2 en 3 krijgen geen sticker.

Wat met toeristen in de milieuzones in Spanje?

Huurwagens beschikken in de meeste gevallen over een milieusticker. Voor wie met de eigen wagen reist, is er wat onduidelijkheid. Hoewel Spanje een populair vakantieland is, is het momenteel nog niet mogelijk om als buitenlandse chauffeur een milieusticker voor je wagen te kopen voor de milieuzones in Spanje. In Barcelona kun je daarvoor een voorlopige vergunning aanvragen, maar hoe men in andere steden zal omgaan met buitenlandse bezoekers is niet helemaal duidelijk. De overheid opperde in het verleden dat de milieuvignetten uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken ook geldig zijn. De classificaties van die vignetten lopen echter niet gelijk met die van Spanje. Vooral bij het Duitse vignet zal de controle moeilijk verlopen. In Duitsland krijgen benzinewagens met euronorm 1 tot en met 6 een groen vignet, terwijl dat in Spanje drie verschillende categorieën zijn. Onmogelijk dus om dat als politieagent te controleren. Voor Belgische reizigers is het een optie om een Frans milieuvignet te kopen. Daarmee heb je meteen de nodige vignetten voor Frankrijk én Spanje.

Vergelijkingstabel benzinewagens

Euro 3
Euro 4
Euro 5
Euro 6
Spanje
B (geel)
C (groen)
C (groen)
C (groen)
Frankrijk
3 (oranje)
2 (geel)
1 (paars)
1 (paars)

Vergelijkingstabel dieselwagens

Euro 3
Euro 4
Euro 5
Euro 6
Spanje
geen vignet
B (geel)
B (geel)
C (groen)
Frankrijk
4 (bruin)
3 (oranje)
2 (geel)
1 (geel)

Bij elektrische voertuigen komt de Franse categorie 0 (groen) overeen met de Spaanse categorie 0 (blauw).

Wat zijn de regels in Barcelona en Madrid?

Madrid

Het centrum van Madrid heeft twee verschillende milieuzones: de ZBE en de ZBEDEP. De ZBE is het volledige gebied binnen de ringweg M30. Vanaf 2023 behoort de M30 zelf ook tot de ZBE. Hierin mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken en wagens van inwoners van Madrid zonder milieuvignet.

Binnen de ZBE zijn er 2 ZBEDEP’s: Plaza Elíptica en Centro (het vroegere Madrid Central). In de ZBEDEP Plaza Elíptica mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken. Ook in de ZBEDEP Centro mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken, maar er zijn ook beperkingen rond parkeren in deze zone. Bezoekers met een wagen die milieuvignet B of C heeft, mogen de zone wel inrijden met bijvoorbeeld een huurwagen, maar moeten parkeren in een openbare parking. De nummerplaat wordt geregistreerd bij het inrijden van zo’n parking en gelinkt aan de camera’s die je voorbij rijdt als je de ZBEDEP inrijdt. Met een elektrische of hybride wagen moet je niet noodzakelijk in een openbare parking parkeren, maar is de parkeertijd op straat beperkt.

Barcelona

De milieuzone in Barcelona ligt binnen de ringwegen (Ronda de Dalt en Ronda del Litoral) en staat aangegeven met het bord ‘Zona Baixes Emissiones’. De ringwegen zelf maken geen deel uit van de zone. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur. Enkel wagens met een milieusticker mogen er dan rijden (benzinevoertuigen met Euronorm 2 en lager en dieselwagens met Euronorm 3 of lager zijn daardoor niet toegelaten). Toeristen die geen milieusticker hebben kunnen hun wagen hier registreren om een voorlopige vergunning aan te vragen.

Tip

Wie het aankoopproces van het Franse milieuvignet liever in het Nederlands doorloopt of niet graag betaalt met een kredietkaart, kan het vignet voor een meerprijs aankopen via de webshop van VAB.

Previous articleEen paasvakantie met minder skiongevallen maar meer autopech
Next articleMag je met een niet-elektrische wagen parkeren op laadplaatsen?