Madrid

Ook in Spanje hebben sommige steden een milieuzone. De controle gebeurt meestal via vignetten.

Welke vignetten zijn er?

Blauw – 0: geen uitstoot.

Groen-blauw – eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.

Geel – B: Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.

Geen vignet: Benzinevoertuigen met euronorm 1 en 2 en dieselvoertuigen met euronorm 1,2 en 3 krijgen geen sticker.

Welke milieuzones zijn er?

Madrid

Het centrum van Madrid heeft twee verschillende milieuzones: de ZBE en de ZBEDEP. De ZBE is het volledige gebied binnen de ringweg M30. Vanaf 2023 behoort de M30 zelf ook tot de ZBE. Hierin mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken en wagens van inwoners van Madrid zonder milieuvignet.

Binnen de ZBE zijn er 2 ZBEDEP’s: Plaza Elíptica en Centro (het vroegere Madrid Central). In de ZBEDEP Plaza Elíptica mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken. Ook in de ZBEDEP Centro mogen alleen wagens rijden die over een milieuvignet beschikken, maar er zijn ook beperkingen rond parkeren in deze zone. Bezoekers met een wagen die milieuvignet B of C heeft, mogen de zone wel inrijden met bijvoorbeeld een huurwagen, maar moeten parkeren in een openbare parking. De nummerplaat wordt geregistreerd bij het inrijden van zo’n parking en gelinkt aan de camera’s die je voorbij rijdt als je de ZBEDEP inrijdt. Met een elektrische of hybride wagen moet je niet noodzakelijk in een openbare parking parkeren, maar is de parkeertijd op straat beperkt.

Barcelona

De milieuzone in Barcelona ligt binnen de ringwegen (Ronda de Dalt en Ronda del Litoral) en staat aangegeven met het bord ‘Zona Baixes Emissiones’. De ringwegen zelf maken geen deel uit van de zone. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur. Enkel wagens met een milieusticker mogen er dan rijden (benzinevoertuigen met Euronorm 2 en lager en dieselwagens met Euronorm 3 of lager zijn daardoor niet toegelaten). Toeristen die geen milieusticker hebben kunnen hun wagen hier registreren om een voorlopig vergunning aan te vragen.

Waar kun je de vignetten kopen?

Buitenlandse voertuigen kunnen stickers kopen in de meeste Spaanse postkantoren. Vreemd genoeg worden in Madrid vaak geen vignetten verkocht voor buitenlandse wagens. Voor de milieuzone van Barcelona  kunnen toeristen die geen milieusticker hebben hun wagen hier registreren om een voorlopig vergunning aan te vragen.

Vorig artikelAlles over het milieuvignet in Frankrijk
Volgend artikelMag je met een niet-elektrische wagen parkeren op laadplaatsen?