Madrid

Ook in Spanje hebben sommige steden een milieuzone. De controle gebeurt meestal via vignetten.

Welke milieuzones zijn er?

Madrid

Het centrum van Madrid heeft een permanente milieuzone. Die staat aangegeven met het bord ‘Madrid Central’. Hierin mogen alleen wagens rijden van bewoners die over een milieuvignet beschikken. Bezoekers mogen de zone wel inrijden met bijvoorbeeld een huurwagen als ze een milieuvignet hebben, maar moeten parkeren in een openbare parking. De nummerplaat wordt geregistreerd bij het inrijden van zo’n parking en gelinkt aan de camera’s die je voorbij rijdt als je Madrid Central inrijdt. Met een elektrische of hybride wagen moet je niet noodzakelijk in een openbare parking parkeren, maar is de parkeertijd op straat beperkt. Daarnaast is er een tijdelijke grotere milieuzone bij hoge luchtvervuiling. Die geldt in het stadscentrum en op de M30, de ring rond Madrid. Wagens zonder sticker mogen er dan niet rijden. Als de luchtvervuilingsfase 4 dagen duurt mogen ook wagens met een B-vignet (geel) niet in die zone rijden.

Barcelona

De milieuzone in Barcelona staat aangegeven met het bord ‘Zona Baixes Emissiones’ en is van kracht van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur. Enkel wagens met een milieusticker mogen er dan rijden (benzinevoertuigen met Euronorm 2 en lager en dieselwagens met Euronorm 3 of lager zijn daardoor niet toegelaten). Toeristen die geen milieusticker hebben kunnen hun wagen hier registreren om een voorlopig vergunning aan te vragen.

Welke vignetten zijn er?

Blauw – 0: geen uitstoot.

Groen-blauw – eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.

Geel – B: Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.

Geen vignet: Benzinevoertuigen met euronorm 1 en 2 en dieselvoertuigen met euronorm 1,2 en 3 krijgen geen sticker.

Waar kun je de vignetten kopen?

Buitenlandse voertuigen kunnen stickers kopen in de meeste Spaanse postkantoren. Vreemd genoeg worden in Madrid vaak geen vignetten verkocht voor buitenlandse wagens. Voor de milieuzone van Barcelona  kunnen toeristen die geen milieusticker hebben hun wagen hier registreren om een voorlopig vergunning aan te vragen.

Vorig artikelGetest: Volvo V60
Volgend artikelOp ontdekking in Athene