paasvakantie ski wintersportFoto: Shutterstock

VAB-Reisbijstand kende een drukke paasvakantie. In totaal kreeg de VAB-Alarmcentrale 8% meer oproepen. VAB waarschuwt ook voor druk verkeer in het afsluitende paasweekend.

Minder skiongevallen

Er werd flink gereisd in de paasvakantie en dat was te merken op de VAB-Alarmcentrale. VAB-Reisbijstand ontving 8% meer oproepen dan in 2019, het laatste jaar met een normale paasvakantie. Veel mensen besloten om last minute nog naar de bergen te trekken omdat er vlak voor de paasvakantie in de Alpen nog een dik pak verse sneeuw is gevallen.

Die goede sneeuwcondities hebben er ook mee voor gezorgd dat het aantal medische interventies van VAB-Reisbijstand voor skiongevallen daalde met 28%. De ski-ongevallen die zich deze paasvakantie voordeden waren vaak ook minder ernstig. Dat blijkt uit het feit dat VAB-Reisbijstand 15% minder mensen heeft moeten repatriëren naar huis, omdat zij niet meer via eigen vervoer thuis geraakten. In de krokusvakantie was Oostenrijk nog de populairste wintersportbestemming, in de paasvakantie werd die koppositie overgenomen door Frankrijk.

Er werd niet alleen geskied in de paasvakantie. Heel wat landgenoten kozen er voor om van de zon te genieten. Ook verre bestemmingen duiken terug op in de interventiestatistieken, Thailand, de Verenigde Staten en Egypte bijvoorbeeld. De markt voor reizen buiten Europa trekt dus opnieuw aan, al is het aarzelend. Bij de zonbestemmingen kozen Belgen vooral voor Spanje.

Veel autopech door problemen met banden

In de VAB-Vakantiebarometer gaven de Vlamingen aan dat 7 op de 10 wintersporters met de auto gaan. Die cijfers weerspiegelen zich ook in het aantal oproepen op de VAB-Alarmcentrale. VAB-Reisbijstand kreeg 15% meer oproepen voor pechgevallen met de wagen dan in 2019. Opvallend is het aantal oproepen voor bandenpech, dat met 55% steeg. Een trend die we bij VAB al een paar jaar zien. Reizigers vertrekken te vaak met banden die in slechte conditie zijn of waarvan de bandendruk niet optimaal is. Nochtans zijn beide zaken makkelijk te checken en erg belangrijk voor de veiligheid.

Drukte voor terugkerend verkeer

De uittocht naar de skigebieden is relatief rustig verlopen. België was dan ook een van de weinige landen waar de paasvakantie zo vroeg begon. Ondertussen is de paasvakantie in heel Europa bezig of zal die dit weekend beginnen en dus zal het gevoelig drukker zijn. Dat was donderdag al merkbaar in Duitsland en op vrijdag wordt vooral in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland grote drukte verwacht. Heel wat wintersporters stellen hun terugkomst uit tot paasmaandag, waardoor het ook op die dag erg druk kan zijn in Oostenrijk en Zwitserland. Wie filevrij wil rijden keert best op Pasen terug naar huis.

Ook in België zou het dit weekend erg druk kunnen worden door terugkerend verkeer van de kust of de Ardennen. De problemen zullen zich vooral voordoen rond Antwerpen. De werken op de E313/E34 in Wommelgem zijn nog niet afgerond en vanaf vrijdagavond tot maandagochtend is de Kennedytunnel richting Nederland afgesloten. De Liefkenshoektunnel zal tolvrij zijn, maar toch worden er nog lange files verwacht.

 

Lees ook

Veilig skiën doe je zo

Zo kies je de juiste skihelm

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto: 7 handige tips!

Previous articleDe Koloniën, vaderlandse geschiedenis in de stille Kempen
Next articleAlles over de milieuzones in Spanje