manoeuvreFoto: Wim Kempenaers

De samenstelling van de groepen manoeuvres die je moet uitvoeren tijdens je rijexamen wordt gewijzigd. Voortaan kun je dus andere combinaties loten.

De tijd dat je als leerling tijdens een examen alle manoeuvres moest uitvoeren ligt al lang achter ons. Tegenwoordig moet je wel alle manoeuvres kennen en vlekkeloos kunnen uitvoeren, maar je moet er tijdens het examen maar twee effectief doen. Welke dat zijn wordt door loting bepaald. Je krijgt uit twee groepen telkens één manoeuvre. Welke manoeuvres er in die groepen zitten, wordt nu aangepast. Dat komt omdat er in opdracht van de Vlaamse overheid een evaluatie is geweest van de rijopleiding. De inhoud van de groepen ziet er vanaf nu zo uit:

Groep 1

  • loodrecht ten opzichte van de weg achterwaarts parkeren
  • evenwijdig rechts parkeren tussen twee voertuigen
  • evenwijdig links parkeren tussen twee voertuigen

Groep  2

  • loodrecht ten opzichte van de weg voorwaarts parkeren
  • in rechte lijn achteruitrijden
  • keren in een smalle straat

Als je de groepen zo bekijkt zou je denken dat het mogelijk is dat je loodrecht parkeren zowel voorwaarts als achterwaarts kunt loten, maar die twee manoeuvres zullen in de praktijk nooit gecombineerd worden. Welke combinatie je ook loot, de examinator heeft nog altijd de mogelijkheid om de door het systeem voorgestelde selectie aan te passen als één van de manoeuvres niet uitvoerbaar blijkt tijdens het examen.

Met VAB-Rijschool recht naar je rijbewijs

Ben je klaar om op de baan te gaan? Met VAB-Rijschool stel je zelf je rijlessen samen. Boek je rijles in één van de VAB-Rijscholen in Vlaanderen.

Vorig artikelExclusieve avond: champagne proeven met Alain Bloeykens
Volgend artikelDoe mee met VAB’s Grote Verkeersquiz