rijden met een bluts in je autoFoto: Shutterstock

Een ongeval is zo gebeurd, maar mag je blijven rijden met een bluts in je auto of moet je de schade zo snel mogelijk laten herstellen?

Een aanrijding in een file, een paaltje niet gezien bij het parkeren of een muur geraakt aan de uitrit van die krappe ondergrondse parking? Schade aan je auto gebeurt sneller dan je denkt. Maar wat daarna? Zo snel mogelijk naar de garage, of mag je blijven rijden met een bluts in je auto? Alles hangt af van hoe zwaar de schade precies is. Het spreekt voor zich dat een bumper die gevaarlijk hangt te bengelen meteen gerepareerd moet worden. Volgens de wet moet de weggebruiker alle maatregelen treffen waardoor beschadiging van de weg kan vermeden worden. Een loshangende bumper die over het wegdek schuurt, moet dus opnieuw verankerd worden.

Risico voor andere weggebruikers

Maar wat als de bumper enkel gedeukt is maar nog wel goed vasthangt? Een aantal passages uit de wetgeving maken de basisprincipes duidelijk. Zo mag een motorvoertuig aan de buitenkant geen beschadigingen vertonen die de gevolgen van ongevallen kunnen verergeren. Een uitstekende punt bijvoorbeeld waaraan een fietser kan blijven haken of die een voetganger zou kunnen verwonden mag niet. Is de deuk klein en vormt ze geen risico voor andere weggebruikers, dan kun je stellen dat je ermee mag blijven rijden. In het andere geval mag je met je wagen niet de baan op.

Lichten en richtingaanwijzers

Wat als ook andere zaken beschadigd zijn, zoals lichten of richtingaanwijzers? Daarover is de wetgeving duidelijker. Lichten en richtingaanwijzers moeten altijd voortreffelijk werken. Heb je bij die tik tegen dat paaltje ook een richtingaanwijzer beschadigd, dan moet je meteen naar de garage om het defect te laten herstellen. Als je deze redenering volgt, mag je in principe na een ongeval niet met je auto naar de garage rijden. Het technisch reglement zegt dan weer dat in afwachting van de herstelling alle voorzorgen moeten genomen zijn zodat het voertuig geen gevaar oplevert voor de andere weggebruikers. Het is dus aan de politiediensten om daar in alle redelijkheid mee om te gaan.

 

Tip

Wist je dat je met VAB-Pechverhelping ook kunt rekenen op hulp bij een ongeval? Het takelen van je wagen als die niet meer kan rijden zit inbegrepen in je lidmaatschap.

Vorig artikelMini Morris, wie het kleine niet eert…
Volgend artikelPostvatten in het Gentse designhotel 1898 The Post