1898 The Post

Je leeft op het ritme van een stad als je gaat slapen met de gemoedelijke passage die door haar straten vloeit en wakker wordt met het zachte glijden en een ingetogen ‘ting’ van de vroege tram. In 1898 The Post, tussen de Graslei en Korenmarkt, land je in het hart én in de kronieken van Gent.

Posthotel

In 1896 gaf de toenmalige minister van Spoorwegen, Posterijen en Telegraaf de opdracht aan Louis Cloquet voor het ontwerp van een centraal postkantoor in Gent. Een thuismatch voor de Gentse architect. Eind 1898 werd het plan voor het ‘Hôtel des Postes et Télégraphes’ goedgekeurd. De werken zouden dertien jaar duren, net op tijd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Uit zorg om het stadsbeeld koos Cloquet voor een eclectische stijl, waarbij gotische en renaissancekenmerken het nieuwe gebouw een historische feel gaven.

 

Met de postbode

Je entree maken doe je net als het postbodes destijds, via de hoektoren aan de Graslei. Al is het het trappenhuis zelf dat de show steelt, terwijl het je gracieus naar de receptie op de eerste verdieping voert. In de gang passeer je The Cobbler, de classy cocktailbar vol fluwelen fauteuils waarin het heerlijk toeven is met uitzicht op de torenspitsen van historisch Gent. Sta je te popelen om de stad te verkennen, dan heb je nog een herkansing bij het ontbijt, dat ook in dit geraffineerde decor geserveerd wordt. Binnen de hotelmuren vind je overigens ook de Honesty Bar. Zin in een drankje na sluitingstijd van de bar of op zoek naar een rustig hoekje? Dan kun je als hotelgast in deze ruimte terecht. Zoals de naam al aangeeft, schrijf je – eerlijk is eerlijk – op wat je geconsumeerd hebt.

 

Stuur een kaartje

De 38 kamers en suites van 1898 The Post verwijzen met namen als ‘Stamp’, ‘Envelope’ en ‘Carriage’ naar het verleden van dit magnifieke pand. Elke kamer ziet er net iets anders uit, maar allemaal bieden ze een prachtig uitzicht op de Gentse binnenstad. Waar je je misschien het meest over zult verbazen bij het betreden van je hotelkamer is de hoogte van het plafond. Hoog genoeg om een badkamer op een entresol te voorzien. Meterslange gordijnen en dubbele beglazing filteren het licht en de geluiden van buitenaf. Alles baadt in een stijlvol oldtimergroen. Zorgvuldig gekozen rekwisieten evoceren de sfeer van weleer. Op het bureau ligt een postkaart klaar. Kruip je nog even in je pen voor je de stad en vervolgens dat zalige bed induikt…?

 

1898 The Post praktisch

Adres Graslei 16, 9000 Gent
Prijs Kamers variëren van 20 tot 65 m². Een overnachting inclusief ontbijt kan vanaf € 209.
Reserveren Kies je kamer op 1898thepost.com.

Nieuw en niet te missen in Gent

GUM

Het Gents Universiteitsmuseum, dat eind 2020 de deuren opende, noemt zichzelf een ‘forum voor wetenschap, twijfel en kunst’. Intrigerend? Beslist! Verwacht geen klassieke opbouw, maar een wandeling door het brein van wetenschappers. Grote witte tafels vormen het middelpunt van thema’s als ‘chaos’, ‘meten’ en ‘verbeelding’. Chaotisch? Toch niet. Als je je er eenmaal in verdiept, ontdek je de meest boeiende verbanden. Voorzie wat ruimte in je hoofd!

TIP Met een CityCard haal je 48u (€ 38) of 72u (€ 44) lang het maximum uit je citytrip Gent. Ze geeft toegang tot de must-sees, laat je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en loodst je tal van expo’s binnen.

 

Karbon

Ook restaurant Karbon zwaaide eind 2020 de deuren open. Laag of hoog, dat is de eerste keuze die je maakt: een klassiek tafeltje of een plekje aan de marmeren toog of bij het raam. En dan duik je de kaart in, die verlokt met welgekozen ingrediënten, win-wincombinaties en wereldse invloeden én die beloftes feilloos inlost. Gelukkig kun je ‘sharen’, want dat betekent méer proeven. In combinatie met de joviale no-nonsense bediening een naam bovenaan het ‘When in Ghent’-lijstje.

TIP Op weg van het 1898 The Post hotel naar Karbon kom je langs RAY, een serre op mensenmaat die tegen de Sint-Niklaaskerk aanschurkt en waar je in een zachtroze gloed terechtkan voor de apéro en koffie.

Vorig artikelMag je blijven rijden met een bluts in je auto?
Volgend artikelGetest: Volkswagen Multivan, een auto voor grote gezinnen