Foto's: Wim Kempenaers

Klein en koddig, maar toch een stoer autootje. Zo kijkt Peter al van kleins af naar de Mini Morris. En hoe meer jaren er verstreken, hoe harder de microbe beet.

André en Gilberte

“Na het halen van mijn rijbewijs wilde ik graag een Mini kopen. Maar een nieuwe wagen voor een beginnend chauffeur en dan nog eentje uit de tijd dat veiligheid niet zo prioritair was, zagen mijn ouders niet zitten. Ze deden dat toen uit bezorgdheid, dus ik heb hen dat nooit kwalijk genomen. Meer nog, ik heb nu twee oude Mini’s en de nummerplaten verwijzen naar hen. Gilby is een Engels afgeleide van mijn moeders naam Gilberte en op de andere prijkt André, de naam van mijn vader.”

 

Blijf bij je leest

“Weinig mensen weten dat er twee Mini’s waren. Zowel Austin als Morris verkocht de Mini onder zijn eigen merknaam. De mijne is toevallig een Morris uit 1965, maar dat maakte me niet zoveel uit. Mijn droom is wel om een Austin Cooper S te hebben. Dat zal echter voor later zijn. Ik sleutel er niet zelf aan. Ik ben een klassiek geschoolde pianist en pianoleraar en voor mij geldt het principe ‘schoenmaker blijf bij je leest’. In het dorp heb ik een vader en zoon gevonden die er graag aan werken, dus dat laat ik aan hen over. Ze tonen me wat ze doen, dus zo blijf ik op de hoogte van de mechaniek.”

Hij oogt heel klein, maar is toch verrassend ruim. Net een klein salon.

Klein salon

“Hij oogt heel klein, maar is toch verrassend ruim. Net een klein salon. Dat is het geniale van het ontwerp. Je rijdt precies in een andere tijd. Met dat grote stuur ervaar je nog echt wat je doet. Ik voel me er niet onveilig in, al mijd ik de snelwegen wel. Landelijke wegen zijn trouwens veel plezanter om over te rijden. Ik heb voor Mini Club Vlaanderen al een paar ritten uitgestippeld. Daarnaast ben ik van plan om eens naar Groot-Brittannië te rijden voor een treffen.”

 

Rivaliteit

“Er heerst weleens wat rivaliteit tussen aanhangers van oude en nieuwe Mini’s die gebouwd zijn na de overname door BMW. Ikzelf hou de kerk in het midden, want ik heb zowel een nieuwe als een oude. Ik was ooit met een nieuwe Mini bij een garage waar ze de klassieke modellen restaureren en ik werd vriendelijk verzocht om mijn nieuwe Mini van de parking te verwijderen.” (lacht)

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikel72u in Tenerife, eiland van de eeuwige lente
Volgend artikelMag je blijven rijden met een bluts in je auto?