Genève milieuvignetLuis Pizarro

Vanaf 15 januari 2020 mag je Genève, op dagen met luchtverontreiniging tenminste, alleen nog maar binnen met een milieuvignet op je voorruit.

Waarom een milieuvignet in Genève?

Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, wil Genève de meest vervuilende auto’s weren. Daarom voert de stad een milieuvignet in, de Stick’Air, die ook verplicht is voor buitenlandse bezoekers.

Welk soort milieuvignetten zijn er?

De Stick’Air maakt een onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie jouw voertuig behoort, hangt af van het jaar waarin het werd geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Op air.ge.ch kun je controleren welk milieuvignet jouw wagen krijgt. Het milieuvignet van Genève gebruikt dezelfde indeling als het Franse milieuvignet Crit’Air, dat ook aanvaard wordt in Genève. Wie al een Frans milieuvignet heeft, hoeft daarom geen nieuw te kopen. Andersom is dat (voorlopig) niet het geval.

Waar en wanneer is de milieuzone van toepassing?

De milieuzone omvat nagenoeg de volledige stad Genève en de aangrenzende gemeenten Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. Het milieuvignet is enkel nodig op dagen met hoge luchtverontreiniging tussen 6 en 22 uur. Op alle andere momenten mag iedereen de stad in rijden. Wanneer er een piek in de verontreiniging is, zullen openklapbare borden aanduiden welke wagens toegelaten zijn. Je kunt de status van de lucht ook altijd nakijken op air.ge.ch. Op dagen met zware verontreiniging (niveau d’alerte en niveau d’urgence) is het openbaar vervoer gratis. Op dagen met lichte verontreiniging (niveau d’activation) geldt de milieuzone wel, maar is het openbaar niet gratis.

Waar kun je het milieuvignet kopen?

De Stick’Air is te koop in de meeste tankstations en online (5 Zwitserse frank). Je kunt ook het Franse Crit’Air vignet aankopen, dat wordt ook in Genève aanvaard.

Riskeer je een boete?

Wie met een foutief of zonder vignet de zone inrijdt op een moment dat een vignet verplicht is, krijgt een boete die kan oplopen tot 500 Zwitserse frank (€ 462). Tot 30 maart 2020 geldt een overgangsperiode en worden er geen boetes uitgeschreven.

Wat met kampeerwagens?

Kampeerwagens vallen onder dezelfde regelgeving als personenwagens en moeten dus een vignet hebben op dagen met luchtverontreiniging.

En wie een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft?

Voertuigen met een Europese gehandicaptenkaart moeten geen vignet hebben.

Vorig artikelDe Dominicaanse Republiek: zon, zee en merengue
Volgend artikelNieuwe auto kopen? Denk ook aan de gebruikskost en de CO2-uitstoot